După 10 ani de la crearea celor mai uimitoare și realiste sculpturi de nisip, potrivit lui Bastarrika, „încă descoperă ce pot face mâinile sale pentru că nisipul dictează ce formă vrea să adopte.”
Într-un interviu pentru Bright Side, Andoni Bastarrika a vorbit despre viaţa şi opera lui, ambele fiind o dovadă a ceea ce înseamnă libertatea absolută.
Bastarrika este un artist autodidact. La începutul carierei lui a deținut un magazin de fructe și a lucrat ca terapeut Shiatsu certificat. „Poate asta m-a învățat să văd lumea prin mâinile mele”, a spus el. Abia în vara anului 2010 când, în timp ce era la plajă cu fiicele sale, și-a descoperit talentul în timp ce le ajuta să termine o sculptură din nisip.
Pentru a crea sculpturile sale, Bastarrika adună în jur de o tonă de nisip. Bastarrika lucrează mai ales cu mâinile sale. Îi place să simtă și să atingă nisipul. În timpul procesului, el folosește o imagine cu ceea ce sculptează ca referință, dar cea mai mare parte a inspirației sale vine direct din imaginația sa vie. Durează aproximativ 6 până la 12 ore pentru a termina o sculptură, după care este fie luat de vânt, fie distrusde el însuși, deoarece trebuie să elibereze spațiul public în care lucrează în mod normal.
„Să lucrezi cu nisip poate fi destul de dificil. Mai ales că lucrez cu nisip de calitate scăzută, ceea ce înseamnă că nu pot construi sculpturi înalte. Dar nisipul a fost întotdeauna profesorul meu, acesta este modul său de a ne învăța o lecție despre pericolele ego-ului și de a încerca să mergem prea repede”, a declarat Andoni Bastarrika.
Spre deosebire de ceea ce lumea modernă a încercat adesea să ne convingă, distrugerea acestor opere de artă întruchipează trecerea noastră scurtă pe Pământ la fel de bine ca și degradarea noastră. „Scopul meu este să descriu libertatea și să copleșesc oamenii cu o frumusețe care este universală”, a spus Bastarrika. Și ceea ce este mai universal, este trecerea timpului întruchipată de aceste sculpturi vii. Poate tocmai de aceea sculpturile lui Bastarrika dau acel mare sentiment de eliberare, deoarece degradarea este prețul plătit pentru libertate.
Bastarrika a mărturisit că „nu știe unde îl va duce această aventură, așa cum nu știe de unde a venit”. În ciuda smereniei sale, artistul spaniol nu a fost angajat numai de municipalitățile spaniole pentru a face sculpturi și a le transmite cunoștințele sale altora în atelierele anuale, dar chiar și cercetașii de talente din Marea Britanie și Arabia Saudită l-au căutat. „În total, aștept cu nerăbdare să ofer noi ateliere de vară. Îmi place să lucrez cu copii, dar sunt deschis să lucrez în orice loc, indiferent dacă este Australia, Africa sau Europa”, a completat Bastarrika.
Sursă foto: Facebook Andoni Bastarrika Artista