Potrivit unui raport financiar trimestrial depus la bursa americană New York Stock Exchange (NYSE), UiPath a fost supusă unei inspecții fiscale privind impozitul pe profit pentru perioada ianuarie 2018 – ianuarie 2022, finalizată în primăvara anului trecut.
„Au fost eliminate anumite deduceri, ceea ce a avut ca rezultat o propunere de reducere cu circa 66,7 milioane dolari (echivalentul a peste 276 milioane lei – n.r.) a pierderilor reportate. Suntem în curs de contestare a eliminării printr-un litigiu”, a transmis UiPath în decembrie 2024, potrivit Profit.ro.
Decizia ANAF presupune neacceptarea anumitor cheltuieli ale UiPath SRL la calculul pierderilor fiscale, care ar fi trebuit să fie recuperate din profiturile impozabile viitoare. Din 2015 până în 2022, subsidiara românească a raportat pierderi cumulate de peste 1,7 miliarde lei, iar doar între 2018 și 2021 acestea au depășit 1,4 miliarde lei. Totuși, în 2023, compania a trecut pe profit, raportând un câștig net de 31,85 milioane lei la venituri totale de 2,989 miliarde lei (echivalentul a peste 653 milioane dolari) și un efectiv mediu de peste 1.100 de angajați.
Conform legislației fiscale din România, până în 2024 pierderile anuale puteau fi recuperate integral din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi. Din 2024, pierderile se recuperează în limita a 70% într-un interval de 5 ani, iar cele anterioare anului 2024 se pot recupera în această limită pe perioada rămasă din cei 7 ani consecutivi.
UiPath a mai precizat că „în plus, ne-am angajat în 2 negocieri bilaterale privind prețurile de transfer (prețurile tranzacțiilor intragrup, între subsidiare din țări diferite – n.r.), pentru modelul nostru de stabilire a prețurilor de transfer, una între SUA și România și una între Japonia și România. Negocierile sunt încă în curs, autoritățile sunt în proces de determinare a împărțirii costurilor între țările respective, iar rezultatele finale rămân incerte.
Citeşte şi: Grupul bancar olandez ING iese la achiziții de bănci rivale în mai multe țări europene
Cu toate acestea, după ce am evaluat evoluțiile recente ale negocierii privind prețurile de transfer între SUA și România, considerăm că este mai probabil ca poziția noastră să nu poată fi susținută în cazul unui audit fiscal (al autorității de profil din SUA, IRS – n.r.). În consecință, pentru perioadele de 3 și 9 luni încheiate la 31 octombrie 2024, am înregistrat o scădere cu 33,8 milioane dolari a activelor reprezentând impozit amânat din SUA (…). Am înregistrat de asemenea o creștere cu 16 milioane dolari a activelor reprezentând impozit amânat din România”.
Astfel, compania estimează o creștere a obligațiilor fiscale în SUA, dar o reducere a acestora în România. Activele de impozit amânat reprezintă pierderile reportate ce pot fi compensate din profituri viitoare.
La nivel de grup, UiPath a raportat pierderi nete de 125,4 milioane dolari în perioada februarie – octombrie 2024, la venituri totale de 1,006 miliarde dolari. În anul fiscal anterior, pierderile nete s-au ridicat la 89,8 milioane dolari, cu venituri totale de 1,308 miliarde dolari.