De ce este periculoasă sticla cu apă lăsată la soare timp de 2 ore? Este o mare greșeală să luați apă cu dumneavoastră la plajă într-o sticlă de plastic și să o lăsați la soare. Și, mai mult, nu ar trebui să cumpărați apă de la vânzătorii ambulanți – nu se știe cât timp a stat la căldură înainte de a fi pusă în frigider. Apa devine cancerigenă dacă recipientele sunt ținute în soare, deoarece în contactul cu căldura sunt eliberați anumiți compuși chimici care se transferă din sticla de plastic în apă sau sucuri.
Iată ce se întâmplă cu apa potabilă la soare și cum se schimbă compoziția ei. Toată apa este expusă la factori externi, indiferent dacă este îmbuteliată sau extrasă direct dintr-un puț. Radiațiile ultraviolete pot schimba compoziția apei și o pot face improprie pentru consum.
Atunci când este expusă la lumina soarelui, bacteriile se înmulțesc rapid în apă, iar mirosul și gustul acesteia se schimbă. Aceste procese se produc deosebit de rapid în sticlele din plastic transparent.
Chiar și apa vărsată în timpul producției în conformitate cu toate standardele sanitare se poate deteriora la soare. Iar dacă tu însuți torni apă dintr-un filtru într-o sticlă transparentă, ar trebui să fii deosebit de atent.
Expunerea apei îmbuteliate la lumina soarelui face ca metalele grele să se infiltreze în apă, degradând astfel calitatea acesteia. A fost investigată compoziția apei din sticle de plastic care au fost depozitate la soare, la o temperatură de 26-30 °C.
„O evaluare a riscurilor pentru sănătate a tuturor mărcilor de apă îmbuteliată a identificat o posibilă toxicitate din cauza cromului, cadmiului, plumbului, arsenicului și nichelului. Riscul cancerigen al cromului, arsenicului și nichelului indică un potențial cancerigen.
De asemenea, indicatorii microbiologici ai apei lăsate la soare nu corespund standardelor. În plus, studiul a arătat că, atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate, sticlele de plastic sunt susceptibile de descompunere, ceea ce înseamnă că particule de plastic ajung în apă.
Pentru a evita otrăvirea apei, trebuie să alegeți recipientele potrivite – sticle opace sau termosuri speciale. Nu trebuie să folosiți sticle reutilizabile care nu pot fi spălate și dezinfectate temeinic.
Nu lăsați apa dintr-o sticlă de plastic la soare mai mult de 2-3. Este mai bine să o puneți într-un loc răcoros, de exemplu în frigider. Iar la un picnic, păstrați apa într-o pungă termos sau într-un răcitor portabil, unde va rămâne proaspătă.
Verificați calitatea apei, chiar dacă tocmai ați cumpărat-o din magazin. La acest lucru vă sfătuiește medicul să fiți atenți.
Nu ar trebui să existe fisuri, deteriorări sau lovituri pe ea. Studiile arată că simpla zdrobire a unei sticle eliberează microplastice în apă.
Mirosiți apa – nu ar trebui să existe mirosuri străine.
Nu luați apă dacă vedeți sedimente, solzi sau un aspect tulbure.
Încercați-o. Dacă apa are un gust neplăcut, amar sau acru, înseamnă că s-a stricat.
Otrăvirea cu apă contaminată poate provoca greață și vărsături, diaree, dureri de cap, slăbiciune generală și intoxicație. Dacă vă confruntați cu o astfel de stare, consultați imediat un medic, mai ales dacă a fost otrăvit un copil sau o persoană în vârstă, potrivit actualno.com.
Cât apă e bine să bei vara, de fapt. Greșeala pe care multe persoane o comit, crezând că se hidratează
Câtă apă e bine să bei vara? Consumul de lichide pe timp de caniculă este esențial. Pe de altă parte, e bine să nu facem excese. În caz contrar, ne putem confrunta cu o serie de probleme nu tocmai plăcute.
Cât apă e bine să bei vara, de fapt
A venit vara, iar temperaturile au ajuns deja la un nivel record. De altfel medicii au venit cu o serie de recomandări pe timp de caniculă, astfel încât să putem fi în siguranță și să nu ajungem la spital.
Iar un sfat important e legat de hidratare. Consumul de lichide este esențial în această perioadă. Și totuși câtă apă e bine să bei vara, de fapt? Exagerarea nu ne va aduce beneficii, ci din contră, chiar probleme.
Deși în general, adulții trebuie să consume în jur de doi litri de apă pe zi, ce se întâmplă în perioada verii? Adevărul este că, potrivit specialiștilor trebuie să consumăm apă doar când organismul nostru cere acest lucru.
Practic sunt unele persoane cărora pur și simplu nu le este sete. Astfel, nevoile organismului trebuie ascultate și nu trebuie făcut excese. Fiecare organism este diferit, iar cantitatea necesară poate să difere de la o persoană la alta.
„Acum afirmația despre cei doi litri de apă de neînlocuit băuți în timpul zilei nu mai este o recomandare necondiționată de acțiune, trebuie să beți în funcție de nevoile organismului”, spune doctorul Andrey Pozdnyakov.
Recomandările specialiștilor
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă vara? Medicul spune că excesul de lichide ne poate face rău. Mai exact, se poate ajute chiar la situații destul de grave în momentul în care apa e consumată în cantități mari, într-un timp scurt.
„Excesul de lichide este extrem de dăunător. Apa pură este absorbită în tractul gastrointestinal și intră în sânge, diluând compoziția electrolitică a părții lichide a sângelui – plasma. Aceasta se numește stare hipoosmolară.
În plasmă, electroliții, în principal sodiul, devin „mai puțin decât în mod normal” în celule, devin în consecință „mai mult” și, conform legii fizice a osmozei, lichidul începe să intre în exces în celule, ceea ce le face să se umfle și să se umfle. Această stare este deosebit de periculoasă pentru celulele nervoase – apare umflarea creierului, care poate fi fatală”, a mai adăugat specialistul.
Mai contează de asemenea și stilul de viață. O persoană care transpiră mult în perioada verii, pierde lichide. Astfel, e nevoie de un consum mai mare de apă. Pe de altă parte, persoanele mai sedentare nu sunt nevoite să consume o cantitate așa mare.
Pe timp de vară, mai ales în zilele toride, este obligatoriu să te hidratezi. În zilele caniculare şi nu trebuie neapărat să bem doar apă simplă, dacă nu ne place. Medicii au câteva mici trucuri pentru a consuma cantităţi suficiente de lichide care să ne şi hidrateze. Sunt simplu de pregătit acasă.
Spre exemplu, putem bea apă în care am pus felii de castravete sau boabe de rodie ori alte fructe care ne plac, potrivit Antena 3. De asemenea, în apa pe care o bem putem adăuga extra sirop natural de fructe de pădure, câteva felii de castraveți, câteva bobițe de rodie.
Citeşte şi: Carmen Brumă dezvăluie ce să nu consumăm vara: „Deshidratează, trebuie consumat cu moderație”
Dar şi ceaiurile sunt bune. De exemplu, ceaiul verde hidratează, dar produce şi protecție UV, pentru că are foarte mulți antioxidanți. Și ceaiul de ghimbir este bun, el conține gingerol, care clar protejează pielea.
Ceaiul de turmeric şi ceaiul de fructe de pădure sunt bogate în antioxidanţi. Adăugăm în ele câteva picături de zeamă de lămâie, câteva cuburi de gheață și am făcut o băutură excelentă pentru vară și sănătoasă, a explicat medicul Ruxandra Constantina, doctor de familie, la Antena 3.
O altă băutură consumată de români zi de zi este cafeaua. Unii medici nu recomandă cafeaua în zilele caniculare, având în vedere că ea ne şi deshidratează, însă putem apela la mici trucuri. Este indicat ca ceaşca de cafea să fie băută în paralel cu un pahar de apă plată sau minerală.
„Acum în timpul verii putem bea și apă minerală carbogazoasă care este mai bogată în oligoelemente. Ea are acel reziduu uscat mai bogat, pentru că avem nevoie. Noi transpirăm şi, atunci, eliminăm și apă, și minerale.
Atenție mare la asocierea dintre expunerea la soare, alcool (berea) care ne hidratează în aparență și energizantele naturale. Să nu le folosim.
Pe termen lung dau afecțiuni cardiace, afecțiuni hepatice, dar pe termen scurt sunt periculoase şi pot să conducă chiar și la un accident vascular”, atrage atenţia medicul.