Uită de apă la plajă! De ce este periculoasă sticla cu apă lăsată la soare timp de 2 ore?  Reguli de hidratare pe caniculă

Apa consumată din sticla de plastic lăsată în bătaia soarelui te poate îmbolnăvi. Dacă ai obiceiul să bei apă din sticlă de plastic și o lași în mașină, expusă la razele soarelui, riști să te infectezi cu E. coli, o bacterie care duce la diaree și vărsături.
Alina Costache
22 iun. 2024, 10:10
Uită de apă la plajă! De ce este periculoasă sticla cu apă lăsată la soare timp de 2 ore?  Reguli de hidratare pe caniculă

De ce este periculoasă sticla cu apă lăsată la soare timp de 2 ore? Este o mare greșeală să luați apă cu dumneavoastră la plajă într-o sticlă de plastic și să o lăsați la soare. Și, mai mult, nu ar trebui să cumpărați apă de la vânzătorii ambulanți – nu se știe cât timp a stat la căldură înainte de a fi pusă în frigider. Apa devine cancerigenă dacă recipientele sunt ținute în soare, deoarece în contactul cu căldura sunt eliberați anumiți compuși chimici care se transferă din sticla de plastic în apă sau sucuri.

De ce este periculoasă sticla cu apă lăsată la soare timp de 2 ore

Iată ce se întâmplă cu apa potabilă la soare și cum se schimbă compoziția ei. Toată apa este expusă la factori externi, indiferent dacă este îmbuteliată sau extrasă direct dintr-un puț. Radiațiile ultraviolete pot schimba compoziția apei și o pot face improprie pentru consum.

 

Atunci când este expusă la lumina soarelui, bacteriile se înmulțesc rapid în apă, iar mirosul și gustul acesteia se schimbă. Aceste procese se produc deosebit de rapid în sticlele din plastic transparent.

Chiar și apa vărsată în timpul producției în conformitate cu toate standardele sanitare se poate deteriora la soare. Iar dacă tu însuți torni apă dintr-un filtru într-o sticlă transparentă, ar trebui să fii deosebit de atent.

Expunerea apei îmbuteliate la lumina soarelui face ca metalele grele să se infiltreze în apă, degradând astfel calitatea acesteia. A fost investigată compoziția apei din sticle de plastic care au fost depozitate la soare, la o temperatură de 26-30 °C.

Motivul pentru care nu trebuie să ții apa în sticle din plastic pe caniculă. Semnalul de alarmă tras de specialiști

„O evaluare a riscurilor pentru sănătate a tuturor mărcilor de apă îmbuteliată a identificat o posibilă toxicitate din cauza cromului, cadmiului, plumbului, arsenicului și nichelului. Riscul cancerigen al cromului, arsenicului și nichelului indică un potențial cancerigen.

De asemenea, indicatorii microbiologici ai apei lăsate la soare nu corespund standardelor. În plus, studiul a arătat că, atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate, sticlele de plastic sunt susceptibile de descompunere, ceea ce înseamnă că particule de plastic ajung în apă.

Pentru a evita otrăvirea apei, trebuie să alegeți recipientele potrivite – sticle opace sau termosuri speciale. Nu trebuie să folosiți sticle reutilizabile care nu pot fi spălate și dezinfectate temeinic.

Cât timp puteți păstra apa la soare?

Nu lăsați apa dintr-o sticlă de plastic la soare mai mult de 2-3. Este mai bine să o puneți într-un loc răcoros, de exemplu în frigider. Iar la un picnic, păstrați apa într-o pungă termos sau într-un răcitor portabil, unde va rămâne proaspătă.

Verificați calitatea apei, chiar dacă tocmai ați cumpărat-o din magazin. La acest lucru vă sfătuiește medicul să fiți atenți.

1. Aspectul sticlei

Nu ar trebui să existe fisuri, deteriorări sau lovituri pe ea. Studiile arată că simpla zdrobire a unei sticle eliberează microplastice în apă.

2. Mirosul

Mirosiți apa – nu ar trebui să existe mirosuri străine.

3. Transparența

Nu luați apă dacă vedeți sedimente, solzi sau un aspect tulbure.

 

4. Gustul

Încercați-o. Dacă apa are un gust neplăcut, amar sau acru, înseamnă că s-a stricat.

De unde știi că ai fost otrăvit cu apă?

Otrăvirea cu apă contaminată poate provoca greață și vărsături, diaree, dureri de cap, slăbiciune generală și intoxicație. Dacă vă confruntați cu o astfel de stare, consultați imediat un medic, mai ales dacă a fost otrăvit un copil sau o persoană în vârstă, potrivit actualno.com.

Cât apă e bine să bei vara, de fapt. Greșeala pe care multe persoane o comit, crezând că se hidratează
Câtă apă e bine să bei vara? Consumul de lichide pe timp de caniculă este esențial. Pe de altă parte, e bine să nu facem excese. În caz contrar, ne putem confrunta cu o serie de probleme nu tocmai plăcute.

Cât apă e bine să bei vara, de fapt
A venit vara, iar temperaturile au ajuns deja la un nivel record. De altfel medicii au venit cu o serie de recomandări pe timp de caniculă, astfel încât să putem fi în siguranță și să nu ajungem la spital.

Iar un sfat important e legat de hidratare. Consumul de lichide este esențial în această perioadă. Și totuși câtă apă e bine să bei vara, de fapt? Exagerarea nu ne va aduce beneficii, ci din contră, chiar probleme.

Deși în general, adulții trebuie să consume în jur de doi litri de apă pe zi, ce se întâmplă în perioada verii? Adevărul este că, potrivit specialiștilor trebuie să consumăm apă doar când organismul nostru cere acest lucru.

Practic sunt unele persoane cărora pur și simplu nu le este sete. Astfel, nevoile organismului trebuie ascultate și nu trebuie făcut excese. Fiecare organism este diferit, iar cantitatea necesară poate să difere de la o persoană la alta.

„Acum afirmația despre cei doi litri de apă de neînlocuit băuți în timpul zilei nu mai este o recomandare necondiționată de acțiune, trebuie să beți în funcție de nevoile organismului”, spune doctorul Andrey Pozdnyakov.

Recomandările specialiștilor
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă vara? Medicul spune că excesul de lichide ne poate face rău. Mai exact, se poate ajute chiar la situații destul de grave în momentul în care apa e consumată în cantități mari, într-un timp scurt.

„Excesul de lichide este extrem de dăunător. Apa pură este absorbită în tractul gastrointestinal și intră în sânge, diluând compoziția electrolitică a părții lichide a sângelui – plasma. Aceasta se numește stare hipoosmolară.

În plasmă, electroliții, în principal sodiul, devin „mai puțin decât în mod normal” în celule, devin în consecință „mai mult” și, conform legii fizice a osmozei, lichidul începe să intre în exces în celule, ceea ce le face să se umfle și să se umfle. Această stare este deosebit de periculoasă pentru celulele nervoase – apare umflarea creierului, care poate fi fatală”, a mai adăugat specialistul.

Mai contează de asemenea și stilul de viață. O persoană care transpiră mult în perioada verii, pierde lichide. Astfel, e nevoie de un consum mai mare de apă. Pe de altă parte, persoanele mai sedentare nu sunt nevoite să consume o cantitate așa mare.

Cum să te hidratezi corect vara. Medic: „Apa e bună, dar o eliminăm imediat”

Pe timp de vară, mai ales în zilele toride, este obligatoriu să te hidratezi. În zilele caniculare şi nu trebuie neapărat să bem doar apă simplă, dacă nu ne place. Medicii au câteva mici trucuri pentru a consuma cantităţi suficiente de lichide care să ne şi hidrateze. Sunt simplu de pregătit acasă.

Spre exemplu, putem bea apă în care am pus felii de castravete sau boabe de rodie ori alte fructe care ne plac, potrivit Antena 3. De asemenea, în apa pe care o bem putem adăuga extra sirop natural de fructe de pădure, câteva felii de castraveți, câteva bobițe de rodie.

Citeşte şi: Carmen Brumă dezvăluie ce să nu consumăm vara: „Deshidratează, trebuie consumat cu moderație”

Dar şi ceaiurile sunt bune. De exemplu, ceaiul verde hidratează, dar produce şi protecție UV, pentru că are foarte mulți antioxidanți. Și ceaiul de ghimbir este bun, el conține gingerol, care clar protejează pielea.

Ceaiul de turmeric şi ceaiul de fructe de pădure sunt bogate în antioxidanţi. Adăugăm în ele câteva picături de zeamă de lămâie, câteva cuburi de gheață și am făcut o băutură excelentă pentru vară și sănătoasă, a explicat medicul Ruxandra Constantina, doctor de familie, la Antena 3.

O altă băutură consumată de români zi de zi este cafeaua. Unii medici nu recomandă cafeaua în zilele caniculare, având în vedere că ea ne şi deshidratează, însă putem apela la mici trucuri. Este indicat ca ceaşca de cafea să fie băută în paralel cu un pahar de apă plată sau minerală.

Citeşte şi: Băutura minune pe care trebuie să o consumi zilnic. Mihaela Bilic: „Hidratează, ajută la imunitate, scade riscul de obezitate și de cancer”

„Acum în timpul verii putem bea și apă minerală carbogazoasă care este mai bogată în oligoelemente. Ea are acel reziduu uscat mai bogat, pentru că avem nevoie. Noi transpirăm şi, atunci, eliminăm și apă, și minerale.

Atenție mare la asocierea dintre expunerea la soare, alcool (berea) care ne hidratează în aparență și energizantele naturale. Să nu le folosim.

Pe termen lung dau afecțiuni cardiace, afecțiuni hepatice, dar pe termen scurt sunt periculoase şi pot să conducă chiar și la un accident vascular”, atrage atenţia medicul.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost observat în România. Iernează tocmai în Madagascar și șansele să-l vezi măcar o dată în viață sunt extrem de mici
Capital.ro
Se dă interdicție completă în România. Va fi ilegal în spațiul public. Dispare din orice oraș și sat
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Statul face concurență băncilor! Ce randament au în 2024 titlurile de stat
Adevarul
EXCLUSIV. Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale: „Nu mai pot fi spectator și să văd cum se duce țara-n cap“
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Cu cine a plecat Gabi Bădălău în vacanță. Imaginile anului. Foto
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Dezvăluiri de impact în cazul celor trei tineri români care au murit în Italia. Ce a scos la iveală telefonul Patriziei Cormos, tânăra de 20 de ani prinsă de viitură
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
Este lege pentru românii care stau la casă. Vecinul devine proprietar chiar la tine în curte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Germania se califică în sferturile Euro 2024 după victoria împotriva Danemarcei
MediaFlux
BLOCAJ privind RECALCULAREA PENSIILOR! LOVITURĂ pentru ROMÂNI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?