Uită de neplăcerile menopauzei

Deși văzută ca o problemă de sănătate, menopauza nu este o boală, în ciuda simptomelor care o însoțesc. Este vorba despre un fenomen fiziologic cu care se confruntă toate femeile la un moment dat.
Romania TV
30 aug. 2016, 08:31
Uită de neplăcerile menopauzei

Încă înainte de a ajunge la menopauză, femeile se tem de acest moment, din cauza povestirilor celor care trec prin acest proces: kilograme în plus, bufeuri, stări depresive și nervi.

„Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini – estrogen și progesteron, cât și a funcției ovulatorii – absența de un an a menstrelor. Se instalează prin „consumarea” numărului de foliculi din ovare.

Femeile se nasc cu un număr fix de foliculi primordiali, din care pierd destui până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Așadar, avem număr diferit de foliculi, genetic vorbind, și, deci, vârsta de instalare a menopauzei este variabilă.

Citeşte şi  Ce trebuie să ştie femeile despre hormoni, din copilărie până la menopauză

Vârsta de debut se consideră normală după 40 ani

Când se manifestă anterior acestei vârste, se consideră menopauză prematură, iar patologia ei face subiect sperat în endocrinologie și ginecologie. Cazurile doamnelor care au ciclu și după 55 de ani, iarăși sunt de urmărit din cauza riscului de hiperplazie de endometru – mucoasă uterină și a cancerului de sân”, spune dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Cum se manifestă

Endocrinologul identifică principalele simptome ale acestei etape biologice:

· modificări ale părului și unghiilor. Astfel, în această perioadă, părul poate să cadă mai des, să fie mai uscat, lipsit de strălucire și fragil. Unghiile își pierd din rezistență și din luciu, în timp ce pielea este mai uscată, mai aspră, având nevoie de mai multă cremă pentru hidratare.

· modificări la nivelul mucoaselor. Principalele simptome sunt uscăciunea vaginală, durerea sau disconfortul la contactul sexual, usturimea la micțiune însoțită sau nu de infecție urinară, pierderi involuntare de urină, (la efort – din cauza scăderii tonusului musculaturii pelviene).

· țesutul adipos altfel distribuit. De cele mai multe ori, acesta se depune în zona abdomenului. În plus, este posibil să se acumuleze mult mai ușor kilogramele.

· ochi umflați dimineața, accentuarea pungilor și a cearcănelor.

· dureri ale articulațiilor la mâini și picioare.

· creșteri ale tensiunii arteriale. Unele persoane devin din hipotensive, hipertensive.

· tulburări de somn – insomnie, somn neodihnitor sau dificultăți la trezire.

· schimbări de dispoziție. Femeile aflate la menopauză se pot confrunta cu atitudine depresivă, plâns facil, gânduri suicidare, scăderea stimei de sine, nervozitate, anxietate, atacuri de panică până la declanșarea unor patologii psihiatrice severe.

faimoasele bufeuri, caracterizate prin senzația intensă de căldură, transpirații profunde, calde, cu durată de câteva secunde sau minute. Se pot repeta de câteva ori pe zi sau pe oră. Se asociza cu creșteri ale tensiunii arteriale, ale pulsului, atac de panică și disconfort general.

· starea generală poate fi afectată. Unele femei acuză oboseală, rău general, amețeli, chiar pierderi ale cunoștiinței, cefalee, crampe musculare, amorțeli ale buzelor sau mâiinilor.

Citeşte şi  Ce trebuie să ştii despre sindromul premenopauzei

Sfatul specialistului

Legat de anamneză, istoricul medical al pacientei, este bine ca doctorul să cunoască vârsta la care mama, bunica sau sora au avut menopauză. De asemenea, trebuie să îi spui dacă au fost cazuri de afecțiuni oncogenitale sau oncomamare și osteoporoză în familie – mai ales fractură de șold, în cazul mamei. Este important ca medicul să afle vârsta primei menstruații, numărul de sarcini și greutățile copiilor la naștere, dacă și cât timp femeia a alăptat și tipul de contracepție folosită.

Consultul endocrinologic se orientează spre inspecția și palparea glandei tiroide și a sânilor. Afectarea glandei tiroide în pre- sau menopauză nu este deloc rară, dimpotrivă. Sânii sunt, de asemenea, un punct cheie în consultul clinic. Aspectul areolelor, mai depigmentat spre exemplu, sugerează un deficit de estrogeni mai vechi, în timp ce prezența pigmentării normale și a tonusului mamar sugerează încă o secreție de estrogeni. O secreție mamelonară sau o formațiune autopalpată sau depsitată de medic sunt urgențe de investigat. Patologia mamară malignă este foarte frecventă în această perioadă a vieții femeii.

Consultul ginecologic este obligatoriu la 6 luni, la orice femeie sexual activă. Palparea bimanuală, consultul cu valve și examen citologic Babeș Papanicolau sunt absolut necesare.

Află cum să rămâi în formă la menopauză 

 

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Muzicianul Marius Baţu s-a stins din viaţă, lăsând un gol în muzica folk
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni