Pâinea joacă un rol extrem de important în alimentația noastră, mai ales că ea datează în istoria noastră de foarte mulți ani. Este cunoscută modalitatea de primire a oaspeților cu pâine și sare. Însă chiar și așa pâinea este responsabilă de instalarea uneia dintre cele mai comune boli din lume care de regulă nu prea dă semnale vizibile.
Boala celiacă, căci la ea ne referim reprezintă o intoleranță la glutenul pe care organismul îl primește din produsele de panificație și pe care nu îl poate digera.
Îl găsim mai ales în anumite cereale precum grâul, ovăzul, orzul, secara şi kamutul. Iar dimineața cea mai obișnuită masă este alcătuită din lapte cu cereale la care de obicei se mai adaugă și niște fructe și bineînțeles o cafea.
Deși acesta are o valoare nutriţională foarte mică, el acționează practic precum un agent de legătură, ajutând făina să crească obținându-se astfel pâinea.
Există persoane care din păcate au predispoziție genetică pentru adezvolta intoleranța la gluten. practic alimentele care au în componența lot acestă ptoteină dezvoltă astfel ă reacție imună mai ales la nivelul intestinului subțire, provocând astfel o inflamație cronică ce adesea duce la distrugerea vilozitățior intestinale, limitând cu mult procesul de absorbție la nivelul intestinului subțire.
Acest simptom se manifestă diferit la fiecare persoană în parte. Din punct de vedere medical această afecțiune poartă numele de boală celiacă.
Acest diagnostic se poate obține doar pe baza unor analize de sânge, urmate apoi pentru diagnosticul final de o biopsie intestinală.
Este foarte important să se cunoască din timp acest diagnostic pentru a se putea evita eventualele probleme. Această afecțiune se poate ține sub control fără a urma un tratament medicamentos, dieta care exclude orice formă de gluten fiind de ajuns.
Cea mai mare poblemă a aceste afecțiuni o reprezintă faptul că odată instalată favorizează malnutriția și pierderea nutrimenților, deoarece organismul nu mai poate să îi asimileze în mod corespunzător.
Sfatul specialistului
Dr. Alina Stănescu Popp – Șef de lucrări, Doctor în științe Medicale:
„Intoleranța alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociația a Societăților Celiace din Europa (AOESC), arată că numai 12-15% dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticați.
Avem de-a face cu o boală care are atât o componentă genetică extrem de importantă (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispuși a se îmbolnăvi de aceeași boală decât restul populației), dar și o componentă externă, aceea a expunerii la gluten în cadrul regimului alimentar.
Iată de ce consider că eforturile noastre trebuie concentrate în trei direcții: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corectă (identificarea bolii), precum și tratamentul ulterior, care este simplu de urmat și este bazat pe o dietă fără gluten”.
Află mai multe despe intoleranța la gluten, AICI