Ukrainskaia Pravda: Ministrul de externe Dmitro Kuleba ar urma să fie demis din funcţie

Marţi, şefii a trei ministere, precum şi viceprim-ministrul Olha Stefanişîna şi-au prezentat demisiile în parlament.
Filip Stan
03 sept. 2024, 23:14
Ukrainskaia Pravda: Ministrul de externe Dmitro Kuleba ar urma să fie demis din funcţie

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba urmează să fie demis, au declarat pentru Ukrainskaia Pravda surse din anturajul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit informaţiilor cotidianului ucrainean, încă nu s-a decis cine va fi numit în locul său, dar cel mai probabil înlocuitor este prim-adjunctul ministrului de externe Andrii Sîbiga.

Sursele Ukrainskaia Pravda spun că se pregătesc şi alte demisii în guvern, însă prim-ministrul Denîs Şmîhal va rămâne în funcţie.

Războiul din Ucraina ar putea ajunge între graniţele NATO. Polonia vrea să doboare rachete ruseşti chiar dacă nu se află pe teritoriul său

Marţi, şefii a trei ministere, precum şi viceprim-ministrul Olha Stefanişîna şi-au prezentat demisiile în parlament (Verhovna Rada).

Kuleba, născut în 1981, este cel mai tânăr ministru al afacerilor externe din istoria Ucrainei, funcţie pe care o ocupă din 2020, şi unul dintre principalii interlocutori ai Occidentului de la izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei la scară largă, în februarie 2022.

Anterior, Kuleba a ocupat funcţia de viceprim-ministru al Ucrainei pentru integrare europeană şi euroatlantică şi de reprezentant permanent al Ucrainei la Consiliul Europei între 2016 şi 2019.

Kuleba a lucrat în serviciul diplomatic al Ucrainei şi în Ministerul Afacerilor Externe din 2003. El a renunţat la serviciul public în 2013, invocând dezacordul său cu direcţiile preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi a prezidat o fundaţie pentru diplomaţie culturală, participând la protestele Euromaidan din 2013-2014. În momentul invaziei ruse în Ucraina din 2014, când a fost anexată Crimeea, Kuleba a decis să se întoarcă la Ministerul Afacerilor Externe în calitate de ambasador itinerant pentru a lansa comunicarea strategică. El a introdus conceptele de diplomaţie digitală, comunicare strategică, diplomaţie culturală şi diplomaţie publică în activitatea ministerului.

Zelenski spune că Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nelimitat teritoriul rusesc pe care l-a cucerit

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi într-un interviu pentru NBC News că Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nelimitat teritoriile ruseşti pe care le-a cucerit în urma incursiunii surpriză de luna trecută în Kursk, încercând astfel să îl forţeze pe preşedintele Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor.

„Pentru moment, avem nevoie de el (de teritoriul cucerit – n.r.)”, a declarat preşedintele ucraianean pentru NBC News într-un interviu exclusiv, primul de când Kievul a preluat controlul a circa 1.300 de km pătraţi de teritoriu rusesc

„Nu avem nevoie de teritoriul lor. Nu vrem să aducem acolo modul nostru de viaţă ucrainean”, a precizat el. Dar Ucraina va „păstra” teritoriul, deoarece acesta face parte integrantă din „planul său de victorie” pentru a pune capăt războiului, a declarat Zelenski, adăugând că va prezenta propunerea sa partenerilor internaţionali, în primul rând Statele Unite.

Senatul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina

„Pentru moment, avem nevoie de el”, a spus el despre teritoriul pe care Ucraina îl deţine acum în Rusia, refuzând să spună dacă Ucraina intenţionează să încerce să preia şi mai mult teritoriu rusesc. „Nu vă voi spune, îmi pare rău, nu pot vorbi despre asta. Este ca la începutul operaţiunii noastre, aceasta, Kursk”, a spus el. „Cu tot respectul, nu pot vorbi despre asta, cred că succesul este foarte aproape de surpriză”, a declarat el.

Trupele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk de la graniţa cu Rusia în urmă cu aproape o lună, în cadrul unei operaţiuni secrete care a dat peste cap statu quo-ul conflictului, vechi de doi ani şi jumătate. Kievul susţine acum că controlează aproape 1.300 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc şi a luat sute de prizonieri de război ruşi.  Iniţial învăluită în secret, operaţiunea Kursk a fost o surpriză pentru aliaţii Ucrainei, inclusiv pentru SUA.

Zelenski a confirmat pentru NBC News că administraţia Biden nu era la curent cu operaţiunea şi că aceasta a fost păstrată ca un secret bine păzit chiar şi în interiorul Ucrainei.

Washingtonul a declarat în repetate rânduri că nu a ştiut de planurile Kievului pentru Kursk. „Da, nu am informat pe nimeni. Şi nu este vorba de lipsă de încredere”, a declarat Zelenski. Contraofensiva Kievului din vara trecută a eşuat în multe privinţe din cauza modului în care a fost anunţată şi despre care s-a tot vorbit, oferindu-le ruşilor timp să se pregătească, a argumentat preşedintele ucrainean.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
Ce a găsit un bărbat din Neamț într-o fântână la care lucra. A venit imediat poliția
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu termopane la bloc. Sunt obligați prin lege. Amenda e 4000 lei
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Românii dau năvală la Lidl pentru acest produs. E delicios și APROAPE GRATIS!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Generalul Dumbravă a depus în dosarul de la DNA o înregistrare cu denunțătorul Hideg
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte, nu va primi pensia de urmaș
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț s-a stins. România se roagă pentru sufletul lui
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Polițist din Sibiu reținut după agresarea unui șofer în trafic
MediaFlux
Pensiile se CALCULEAZĂ din nou! ANUNȚUL Șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...