Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba urmează să fie demis, au declarat pentru Ukrainskaia Pravda surse din anturajul preşedintelui Volodimir Zelenski.
Potrivit informaţiilor cotidianului ucrainean, încă nu s-a decis cine va fi numit în locul său, dar cel mai probabil înlocuitor este prim-adjunctul ministrului de externe Andrii Sîbiga.
Sursele Ukrainskaia Pravda spun că se pregătesc şi alte demisii în guvern, însă prim-ministrul Denîs Şmîhal va rămâne în funcţie.
Marţi, şefii a trei ministere, precum şi viceprim-ministrul Olha Stefanişîna şi-au prezentat demisiile în parlament (Verhovna Rada).
Kuleba, născut în 1981, este cel mai tânăr ministru al afacerilor externe din istoria Ucrainei, funcţie pe care o ocupă din 2020, şi unul dintre principalii interlocutori ai Occidentului de la izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei la scară largă, în februarie 2022.
Anterior, Kuleba a ocupat funcţia de viceprim-ministru al Ucrainei pentru integrare europeană şi euroatlantică şi de reprezentant permanent al Ucrainei la Consiliul Europei între 2016 şi 2019.
Kuleba a lucrat în serviciul diplomatic al Ucrainei şi în Ministerul Afacerilor Externe din 2003. El a renunţat la serviciul public în 2013, invocând dezacordul său cu direcţiile preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi a prezidat o fundaţie pentru diplomaţie culturală, participând la protestele Euromaidan din 2013-2014. În momentul invaziei ruse în Ucraina din 2014, când a fost anexată Crimeea, Kuleba a decis să se întoarcă la Ministerul Afacerilor Externe în calitate de ambasador itinerant pentru a lansa comunicarea strategică. El a introdus conceptele de diplomaţie digitală, comunicare strategică, diplomaţie culturală şi diplomaţie publică în activitatea ministerului.
Zelenski spune că Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nelimitat teritoriul rusesc pe care l-a cucerit
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi într-un interviu pentru NBC News că Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nelimitat teritoriile ruseşti pe care le-a cucerit în urma incursiunii surpriză de luna trecută în Kursk, încercând astfel să îl forţeze pe preşedintele Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor.
„Pentru moment, avem nevoie de el (de teritoriul cucerit – n.r.)”, a declarat preşedintele ucraianean pentru NBC News într-un interviu exclusiv, primul de când Kievul a preluat controlul a circa 1.300 de km pătraţi de teritoriu rusesc
„Nu avem nevoie de teritoriul lor. Nu vrem să aducem acolo modul nostru de viaţă ucrainean”, a precizat el. Dar Ucraina va „păstra” teritoriul, deoarece acesta face parte integrantă din „planul său de victorie” pentru a pune capăt războiului, a declarat Zelenski, adăugând că va prezenta propunerea sa partenerilor internaţionali, în primul rând Statele Unite.
Senatul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina
„Pentru moment, avem nevoie de el”, a spus el despre teritoriul pe care Ucraina îl deţine acum în Rusia, refuzând să spună dacă Ucraina intenţionează să încerce să preia şi mai mult teritoriu rusesc. „Nu vă voi spune, îmi pare rău, nu pot vorbi despre asta. Este ca la începutul operaţiunii noastre, aceasta, Kursk”, a spus el. „Cu tot respectul, nu pot vorbi despre asta, cred că succesul este foarte aproape de surpriză”, a declarat el.
Trupele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk de la graniţa cu Rusia în urmă cu aproape o lună, în cadrul unei operaţiuni secrete care a dat peste cap statu quo-ul conflictului, vechi de doi ani şi jumătate. Kievul susţine acum că controlează aproape 1.300 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc şi a luat sute de prizonieri de război ruşi. Iniţial învăluită în secret, operaţiunea Kursk a fost o surpriză pentru aliaţii Ucrainei, inclusiv pentru SUA.
Zelenski a confirmat pentru NBC News că administraţia Biden nu era la curent cu operaţiunea şi că aceasta a fost păstrată ca un secret bine păzit chiar şi în interiorul Ucrainei.
Washingtonul a declarat în repetate rânduri că nu a ştiut de planurile Kievului pentru Kursk. „Da, nu am informat pe nimeni. Şi nu este vorba de lipsă de încredere”, a declarat Zelenski. Contraofensiva Kievului din vara trecută a eşuat în multe privinţe din cauza modului în care a fost anunţată şi despre care s-a tot vorbit, oferindu-le ruşilor timp să se pregătească, a argumentat preşedintele ucrainean.