Kaufland și Edeka din Germania elimină uleiul de măsline din gama lor după rezultate devastatoare ale testelor. Produsele afectate sunt „Uleiul de măsline extravirgin Edeka Gut & Günstig”, „Uleiul de măsline extravirgin Kaufland K-Bio” și „Uleiul de măsline extravirgin Kaufland K-Classic”. Se spune că declanșatorul retragerii din interval este rezultatul slab al testului în numărul revistei „test” 04/2024. Momentan, în România nu s-au realizat teste pentru a releva calitatea produselor de la raft.
Greşeala majoră pe care o fac românii atunci când cumpără crenvurşti. Eticheta nu spune tot! VIDEO
Din cele 23 de uleiuri de măsline de la diferiți producători testați, doar patru au primit nota „bun”. Cu toate acestea, rata de eșec este mult mai alarmantă. Șase produse au fost evaluate „slab” și, prin urmare, nu au trecut testul:
Recoltele slabe de măsline din ultimii ani au determinat o creștere majoră a prețului uleiului de măsline. În plus, potrivit unor teste efectuate în Germania, calitatea acestui produs a scăzut tot mai mult. Astfel, unii comercianți au decis să renunțe la anumite tipuri de ulei de măsline.
Testele efectuate recent de experții de la Stiftung Warentest au demonstrat scăderea calității uleiului de măsline comercializat în marile magazine din Germania. Ca urmare a acestor rezultate, Kaufland și Edeka au decis să retragă de la vânzare loturile pentru care au fost detectate probleme. Mai exact, produsele vizate sunt: „Uleiul de măsline extravirgin Edeka Gut & Günstig”, „Uleiul de măsline extravirgin Kaufland K-Bio” și „Uleiul de măsline extravirgin Kaufland K-Classic”.
Potrivit MDR AKTUELL, Kaufland a justificat luarea acestei decizii prin faptul că prioritate maximă o au „calitatea impecabilă a produselor noastre și siguranța clienților noștri”. Și cei de la Edeka au început imediat să analizeze cauzele calității slabe a uleiul de măsline produs sub marcă proprie.
Rezultatele testelor sunt îngrijorătoare
Din cele 23 de uleiuri de măsline testate, de la diferiți producători, doar patru au primit evaluarea „bun”, iar șase produse au fost evaluate „slab” și, prin urmare, nu au trecut testul:
Edeka Ulei de măsline extravirgin bun și ieftin – nota 5.0
Ulei de măsline extravirgin Kaufland K-Bio (bio) – nota 5.0
Ulei de măsline extravirgin Kaufland K-Classic – nota 5.0
Ulei de măsline Bio Planete extra blând (bio) – nota 5.0
Ulei de măsline extra virgin Fiore – nota 5.0
Ulei de măsline extravirgin La Espanola – nota 5.0
Cei de la Stiftung Warentest au comentat rezultatele testelor efectuate la mai multe tipuri de ulei de măsline și au subliniat care sunt principalele motive din spatele scăderii calității acestui produs.
Kaufland face angajări în mai multe orașe din România. Salariile sunt mari și se oferă și bonuri de masă. Nu se cer studii superioare
„Produsele de cea mai înaltă calitate, extra virgine, au adesea gust rânced sau înțepător, iar calitatea chimică este, de asemenea, mai slabă decât de obicei”, a explicat Vincenzo Verrasto, inginer agronom la institutul CIHEAM, care cercetează agricultura în regiunile mediteraneene.
Potrivit lui Vincenzo Verrasto, principalul motiv pentru scăderea calității uleiurilor de măsline în ultimii cinci ani este reprezentat de „schimbările climatice”. Mai exact, inginerul agronom a subliniat că iernile blânde și primăvara caldă sunt de vină pentru recoltele tot mai slabe de măsline. Iernile reci sunt esențiale pentru ca măslinii să se poată pregăti pentru următoarea fază de înflorire. În plus, primăvara este mult prea cald, făcând polenizarea mai dificilă. În absența zilelor reci, mulți dăunători supraviețuiesc pe timpul iernii, reducând astfel calitatea recoltei.