Ulei românesc fabricat cu seminţe de floarea-soarelui din Ucraina! În ultimii ani, producătorii români de ulei au cumpărat semințe de floarea soarelui din Ucraina, însă odată cu războiul declanșat de Putin și armata sa rutele normale ale cerealelor ucrainene au fost deturnate.
După ce și-au umplut depozitele cu seminţe de floarea-soarelui ucrainene, iar cele româneşti au luat-o pe calea exportului, spre Bulgaria sau alte ţări, producătorii de ulei din țara noastră au cerut interzicerea importului de ulei din Ucraina.
„Ţin minte că eram în sală la minister anul trecut când Bunge şi Prutul cereau imperativ să oprim importurile de floarea-soarelui (din Ucraina – n. red.) Acum, morarii şi procesatorii de ulei, după ce întâi au ţipat să se interzică importul de cereale, iar după aceea au cumpărat doar marfă din Ucraina tot anul, acum vor să fie introduse pe listă şi făina şi uleiul brut“, a spus Dragoş Telehuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la conferinţa România irigabilă, organizată de ZF.
Uleiul Spornic, produs de către compania Prutul, care pe etichetă, are la loc de cinste, drapelul României încadrat într-o inimioară, a cumpărat în 2022, 2,1 mil. tone de seminţe de floarea-soarelui din Ucraina.
La fel și uleiul Surâsul Soarelui, are pe etichetă, în față drapelul României, iar pe spate este devoalată minciuna uleiului românesc care, de fapt, este fabricat cu seminţele de floarea-soarelui provin din UE şi din afara UE.
Aceiași schemă au folosit-o și băieții deștepți de la Floriol (Bunge) sau Untdelemn de la Bunica.
Potrivit datelor INS, anul trecut, România a importat 2 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, în valoare de 1,76 miliarde de euro, din Ucraina. Doar importurile de seminţe de floarea-soarelui au fost de 360.000 de tone, în valoare de 217 milioane de euro.
Chiar dacă România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană şi unul dintre cei mai mari din lume, producția din 2022, nu s-a dus către procesarea locală, fiind înlocuită de cereale ucrainene mai ieftine şi produse în condiţii care nu pot fi verificate.
„Vedem o recoltă foarte frumoasă de seminţe de floarea-soarelui pentru acest an, undeva în jurul valorii de 2,8-3,1 milioane de tone. Este normal, pentru că s-a mărit asolamentul în dauna porumbului, cu 100-150.000 de hectare. Dar singurul lucru care contează este ca seminţele de floarea-soarelui să-şi găsească traseul către unităţile de procesare româneşti şi către Piaţa Uniunii Europene“, a spus Cezar Gheorghe, analist expert pe piaţa cerealelor.
Citește și Ulei de masline, beneficii şi utilizări. Cum îţi dai seama dacă este contrafăcut