Uleiul de cătină, beneficii miraculoase pentru sănătate. Eficienţa acestuia a fost demonstrată încă din cele mai vechi timpuri. Străbunicii noştri foloseau cătina pentru a trata diferite afecţiuni.
Cătina conţine vitaminele C, B şi E şi minerale precum calciu, magneziu, fier şi fosfor. Trebuie să ştiţi că ueiul de cătină este bogat acizi graşi Omega-3, Omega-6, Omega-7 şi Omega-9.
Datorită antioxidanţilor, uleiul de cătină previne apariţia bolilor cardiovasculare şi reduce riscul de formare a cheagurilor de sînge. De asemenea, acest ulei ajută la menţinerea pielii sănătoase şi grăbeşte vindecarea rănilor. Uleiul de cătină previne uscarea pielii şi ameliorează degerăturile şi escarele, potrivit clicksănătate.ro.
Un alt beneficiu al uleiului de cătină este că datorită flavonoidelor şi antioxidanţilor, susţine buna funcţionare a sistemului imunitar şi previne infecţiile. Potrivit unor studii, acest ulei te protejează de gripă, HIV, herpes şi previne dezvoltarea bacteriei E.coli.
De asemenea, uleiul de cătină este benefic şi ficatului. Mai multe studii au arătat că acesta este foarte util în cazul persoanelor cu ciroză.
Quercitina din uleiul de cătină poate contribui la distrugerea celulelor maligne, limitând şi multiplicarea lor. De asemenea, vitamina E şi alţi antioxidanţi prezenţi în uleiul de cătină oferă protecţie faţă de această boală de temut.
Uleiul de cătină poate preveni şi trata ulcerul, aducând ameliorarea şi în constipaţie şi în boala de reflux gastroesofagian.
Reduce simptomele menopauzei, inclusiv uscăciunea vaginală.
Scade uscăciunea ochilor, dacă este administrat intern. De asemenea, poate scădea senzaţia de arsură a ochilor şi roşeaţa oculară.
Poate aduce ameliorări în caz de depresie.
Intern: adulţii pot face cure de 2 -3 ori pe an, 1 lună, timp în care pot lua 20 de picături de ulei de cătină, de 3 ori pe zi. Copiilor (peste 3 ani) li se pot da câte 5 picături de 3 ori pe zi, 1 lună.
Extern: se aplică pe zonele afectate, până se observă îmbunătăţiri.