Uleiul de măsline care se comercializează în România ar fi plin de ceară și ar conține steroli modificați, spun inspectorii ANPC, care au efectuat controale și au fost descoperite mai multe nereguli, în urma cărora au fost aplicate amenzi.
Mărcile care au fost găsite cu probleme, au fost scoase de pe piață și de asemenea, au fost aplicate sancțiuni în valoare de aproximativ 750.000 lei. Peste 160 de amende au fost aplicate, iar cantitatea de ulei de măsline confiscată este de 4.500 de litri.
”Ca urmare a analizelor de laborator, a rezultat neîncadrarea a trei dintre acestea în prevederile legale europene, din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice, aciditate, extincţia specifică, conţinutul de ceară, compoziţia acizilor graşi şi compoziţia de steroli”, a transmis ANPC.
O sticlă de 1 litru de ulei de măsline pornește de la 30 lei și poate ajunge și la 100 de lei.
Citește și: Ce trebuie să ai în vedere când cumperi ulei de măsline. Nu te abate de la aceste reguli esențiale
Uleiul de măsline este un produs lăudat pentru beneficiile sale nutriționale. Contribuie inclusiv la scăderea colesterolului și combaterea inflamației din corpul uman. Adăugarea grăsimilor în băuturi NU este un obicei nou, spun nutriționiștii.
Cafeaua și uleiul de măsline, folosite împreună, pot prezenta proprietăți care duc la manifestarea unor mișcări specifice ale intestinului și împreună au potențialul de a duce la efecte laxative, spun specialiștii în domeniul nutriției. Cafeaua este diuretică, în timp ce uleiul este terapeutic.