Agitația de zi cu zi, stresul, alimentația, stilul de viață, toți acești factori pot fi responsabili de dezechilibrele hormonale ce au loc în organismul tău.
Glande influențate de activitatea hormonală
Una dintre glandele ce are de suferit în urma dezechilibrelor hormonale este suprarenala, care produce 35% din hormonii necesari la menopauză și aproximativ 50% din cei necesari după perioada de menopauză.
Glandele suprarenale sunt responsabile de secreția de cortizol care are o influență negativă asupra nivelului de estrogen și progesteron.
În general estrogenul crește mai ales după vârsta de 35 de ani, simptomele sale fiind de cele mai multe ori ignorate. În cazul în care te consfrunți cu un surplus de kilograme, sarcină, hipertensiune arterială sau diabet, atunci acest hormon poate fi regăsit în cantități peste limita normală. Dar pe de altă parte mai reprezintă și un dezechilibru între nivelul de progesteron și estrogen.
Tiroida, printre atribuțiile sale se regăsește și rolul de a secreta hormoni, care apoi sunt eliberați în sânge și transportați către fiecare țesut din corp.
În cazul în care tiroida se confruntă cu dezechilibre hormonale, mai multe organe resimt acest aspect și se poate instala hipotiroidismul caracterizat prin boseală excesivă, mușchi slăbiți, activitate cardiacă mai lentă, sau total opusul și anume hipertiroidismul în care se accentuează pierderea în greutate, anorexia, intoleranța la căldură.
Uleiurile esențiale ajută la reglarea nivelului hormonal din organism
Uleiul de lavandă este recunoscut pentru proprietatea sa de a îmbunătăți calitatea somnului, este un bun stimulent al circulației coronariene care ajută și la stimularea nivelului de estrogen, ajutâd astfel la diminuarea oboselii de la nivelul glandelor suprarenale.
Pentru a te bucura de efectele sale poți să stropești perna înainte de culcare cu câteva picături de ulei esențial de levănțică sau să arzi câteva picături într-o candelă destinată aromoterapiei.
Nici uleiul de busuioc nu este de neglijat, deoarece și el este extrem de benefic organismului tău. La fel ca și cel de lanavdă ajută la diminuarea stresului și favorizează un somn bun.
Uleiul de mirt stimulează activitatea glandei tiroide
Dacă te știi cu afecțiuni la nivelul glandei tiroide, pe lângă tratament recomandat de către medic poți să îți aplici câteva picături de ulei esențial de mirt la baza gâtului, la încheietura mâinilor sau în locurile unde transpiri de obicei.
Salvia tămâioasă elimină gândurile negative
Pe lângă faptul că este benefică pentru a-ți putea limpezi mintea, acest ulei esențial te ajută în cazul în care te confrunți cu un dezechilibru hormonal, benefică organismului tău în cazul în care te confrunți cu sindromul premenstrual. Poți să îl folosești precum uleiul de lavandă, mirt, sau să îl adaugi în apa din cadă seara înainte de culcare.
Află care sunt beneficiile uleiului de lavandă AICI