Ultima dorinţă a lui Nicolae Ceauşescu legată de Casa Poporului

Nicolae Ceauşescu era obsedat de construcţia Casei Poporului. Fostul dictator venea săptămânal pe şantier şi se interesa de cele mai mici detalii, dezvăluie fostul comandant al sectorului militar de pe şantier, într-un interviu acordat pentru România TV. Colonelul Mihai Bartoş a vorbit şi despre ultima dorinţă exprimată de Nicolae Ceauşescu în legătură cu Casa Poporului, dar a şi evocat amintiri amuzante despre şantier.
Romania TV
06 nov. 2013, 13:53
Ultima dorinţă a lui Nicolae Ceauşescu legată de Casa Poporului

„Săptămânal, Ceausescu venea şi făcea vizite împreună cu suita întreagă. Eu m-am înţeles foarte bine cu Ceauşescu în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor. Deşi avea încredere în Armată, ştia că nu suntemdin aceea care nu execută la timp, corect proiectele. Venea întotdeauna cu propuneri de schimbare, de îmbunătăţire a lucrărilor. (…) El, călătorind mult, a văzut multe lucrări. Reţinea anumite aspecte, după care, urmărea să se facă ceea ce îşi imagina el. De exemplu, dacă a fost la Moscova, a văzut niste lucrări, când a aparut înapoi, în Casa Republicii, sâmbătă, „vrem să facem cutare lucrare”. El se inspira din asemenea treburi. Insa, era şi uneori, să nu zic pretenţios, poate, puţin spus, mofturos”, povesteşte Mihai Bartoş.

„Aş vrea să relatez o întâmplare nostimă, pe care am dus-o la capat împreună cu Anca Petrescu. Intrarea principală la Senat are o scara de marmură foarte mare. Am realizat-o şi au fost două modificări la această scară. Dar, intrând în holul de onoare, scara de onoare, care urca sus, la etaj, la cabinetul lui Ceauşescu, are o evazare foarte mare, o foarte frumoasă scară de marmură. Nu i-a plăcut niciuna din variantele pe care le prezentam. Primul proiect nu i-a placut şi am prezentat atunci cu Anca alte variante. De fiecare data, reţineţi, trebuia s-a facem în natură. Nu turnată din beton, dar o faceam din scânduri, din lemn, din ipsos. O faceam exact cum ar apărea. Ei, această scară a fost începută de 10 ori. Nu ştiam ce să mai facem şi i-am propus lui Anca Petrescu: “Hai să facem prima variantă, pe care ai făcut-o tu, că aia e cea mai bună. N-am zis la nimeni nimic si am propus varianta aia. Când a venit sâmbătă, a venit şi a zis: „Ei, asta vreau, aşa o facem!”, a mai povestit Bartoş.

Colonelul Mihai Bartoş a vorbit şi despre relaţia dintre Ceauşescu şi ceilalţi oameni din echipă. „Mai încercau câte unii să-l contrazică, dar puţin. Anca, de multe ori intra în discuţie cu el. Ea ţinea la proiectul ei. Era o luptătoare din punctul asta de vedere. Îmi plăcea de ea”.

Înainte să plece în Iran, în cadrul unei întâlniri care a durat peste o oră, şi-a exprimat o ultimă dorinţă privind Casa Poporului.

„Cred ca atunci lucram la partea de Biblioteca. La etajul 2, faceam biblioteca şi a ţinut morţiş ca biblioteca aia să fie aşa de izolată, încât să nu producă niciun fel de unde zgomotoase jos, la Cancelarie, adica deasupra cabinetului. Şi a cerut atunci să se aducă o plută specială ca să punem jos la pardoseală, să nu audă zgomotul. S-a urcat pe scară, aveam o scara circulară, să vadă biblioteca. Era montată. Voia să vadă cum arată. Era foarte minuţios în unele treburi”, a povestit Mihai Bartoş, fost comandant al sectorului militar Casa Poporului, într-un interviu acordat România TV.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Noua mașină cu care Dacia dă lovitura pe piața auto europeană. E cel mai ieftin model LCV din Europa
Capital.ro
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o legendă
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Salariu de vedetă TV. Cât câștigă Irina Fodor
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
StirileBZI
Creștere alarmantă a prețurilor alimentelor! Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
FRF mulțumește fanilor pentru solidaritatea arătată la meciul cu Kosovo
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Autorul celui mai misterios cântec de pe internet a fost identificat după 40 de ani