Povestea tatuajelor pe globii oculari are deja o istorie de mai multe decenii, dar în ultimii zece ani, această tehnică a ajuns şi s-a dezvoltat pe toate continentele, cu toate că are un public relativ scăzut la ora actuală.
Asupra acestei mode în materie de tatuaje a atras de departe atenţia un criminal condamnat din Canada, Jason Barnum, care şi-a tatuat artistic anatomia unei jumătăţi din faţa sa. Barnum, un criminal de 39 de ani, fusese condamnat pentru că încercase să ucidă un poliţist.
Tatuajul pe care şi l-a aplicat pe jumătatea dreaptă a feţei a uimit. Mai mult decât atât, condamnatul şi-a pigmentat albul ochiului drept în negru. Reproducea în detaliu scheletul acelei părţi a feţei, precum şi înnegrirea ochiului drept se doreau a fi o formă de protest a deţinutului, care considera că fusese pedepsit pe nedrept, scrie bbc.com.
Dar ceea ce era aproape incredibil, era faptul că deţinutul îşi tatuase şi globul ocular, injectându-şi cerneala neagră în „albul” globului. Aceasta l-a făcut pe şeful Departamentului de Poliţie din Anchorage, Mark Mew, să insiste în faţa magistraţilor care l-au judecat pe Jason Barnum ca aceştia să observe tatuajul ciudat al inculpatului, afirmând că, prin acest gest, inculpatul „luase mai demult decizia de a fi o persoană ostilă semenilor lui”.
Experimente pe voluntari
Prima persoană care şi-a tatuat globii oculari – de fapt, i-a colorat cu o cerneală specială – a fost un artist american în tatuaje, cunoscut sub pseudonimul Luna Cobra. El nu a dorit să dea impresia unui „personaj rău”, ci voia să semene cu eroii săi preferaţi din filmul de ficţiune Dune, care aveau globii oculari albaştri.
Mai întâi, Luna Cobra a ales trei voluntari care s-au supus experimentului injectării lichidului colorat în globii oculari. Experimentul a fost un succes, iar voluntarii au fost încântaţi de rezultat.
Cu timpul, şi-a perfecţionat tehnica. Aceasta constă în injectarea pigmentului sub membrana conjuctivă a globului ocular, iar tatuajul de acest fel este permanent.
Tehnică perfecţionată
Americanul Luna Cobra şi-a îmbunătăţit tehnica de-a lungul anilor. O singură injecţie conţine o cantitate foarte mică din pigmentul ales. Cu o asemenea doză se acoperă aproximativ 75% din albul ochiului. Sunt însă necesare şi alte doze pentru a acoperi în totalitate albul ochiului şi pentru a obţine intensitatea dorită a culorii. Ochiul rămâne aşa colorat pentru totdeauna.
„Dacă vrei să te amuzi colorându-ţi ochii, de ce să nu o faci”. Luna Cobra a făcut astfel de tatuaje pentru sute de oameni din lumea întreagă, în culorile albastru, verde, roşu şi chiar în negru, iar fantezia lui nu are limite şi experimentează noi modele. „Cred că acest lucru aduce un pic de fantezie în viaţa noastră de zi cu zi”, spune Luna Cobra.
Reversul medaliei
Artistul în tatuaje are clienţi de pe toate continentele. Totuşi, deşi tehnica lui de tatuare a globilor oculari este perfecţionată, clienţii nu sunt scutuiţi de unele suferinţe. Astfel, Kylie Garth, care lucrează la cabinetul artistului din Sydney, ca specialistă în piercing, a cedat până la urmă şi ispitei de a-şi colora ochii.
După prima injecţie cu cerneală colorată, Kylie a simţit ca şi cum cineva ar fi lovit-o cu pumnul în ochi. Apoi simţi o presiune ciudată, iar în următoarea zi, simţi ca şi cum ai avea nisip în ochi. Până la uremă, aceste senzaţii dispar”, a povestit ea.
Cu toate acestea, medicii din Statele Unite sunt îngrijoraţi de acestea practici de tatuj, care, în opinia lor, au mers prea departe şi sunt periculoase pentru sănătate. Cel mai mare risc al acestui tip de tehnică de tatuare este apropierea periculoasă de retină a acului şi serului injectat și provocarea unor leziuni grave, chiar permanente, care ar putea duc la multe complicaţii şi chiar la orbire.