Numărul total al cazurilor de rubeolă din acest an a ajuns la 1.958, în ultima lună fiind înregistrate 820.
Astfel, dacă în luna februarie erau înregistrate zece cazuri, numărul acestora a crescut simţitor în ultima parte a anului, ajungând în decembrie în total la 1.958 de cazuri, boala fiind confirmată în 24 de judeţe şi în Bucureşti, conform statisticilor Ministerului Sănătăţii.
Cele mai multe cazuri de rubeolă au fost înregistrate în judeţele Sălaj, Bihor, Alba, Harghita, Olt şi Cluj, în Bucureşti fiind confirmate 11 cazuri.
Din statisticile Ministerului Sănătăţii rezultă că rubeola este o boală transmisă mai ales în colectivităţile de elevi şi studenţi, nefiind niciun caz de transmitere congenitală.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul cazurilor de rubeolă şi rujeolă a crescut în toate ţările europene, iar în acest context şi România este afectată.
Principala cauză a îmbolnăvirilor se datorează absenţei vaccinării la grupele de vârstă eligibile, cuprinse în calendarul de vaccinare gratuită al Ministerului Sănătăţii.
În anul 2010, comunităţile cele mai afectate au fost cele de romi, care au copii nevaccinaţi. În acest an, infecţia s-a extins şi la copii nevaccinaţi din unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar.
Direcţiile de sănătate publică au intervenit în focare, iar pentru stoparea extinderii numărului de îmbolnăviri au vaccinat suplimentar persoanele care până atunci nu au fost imunizate.
Potrivit Mediafax, Ministerul Sănătăţii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare în toate colectivităţile în care există riscul creşterii numărului de îmbolnăviri.