„Mi-a fost frică să plantez, nu ştiam cum merge cultura la noi în judeţ, în sol, în teren şi am avut tăria şi am mers cu risc. Am zis ce o fi, o fi„, a declarat Frusinica Ionescu, fermier.
Denumită şi aurul mov, lavanda sau levănţica a devenit în România o cultură extrem de căutată şi asta pentru că este şi foarte profitabilă. Un litru de ulei esenţial de lavandă se vinde şi cu 120 de euro.
„E foarte căutată, am zis că merg în toamnă cu încă un hectar să plantez. Mă aştept cam la 500 de kilograme floare uscată„, a spus Frusinica Ionescu.
Lavanda e foarte căutată în industria cosmetică şi în gastronomie.
Nu doar lavanda e acum o afacere de succes. Mai nou, au apărut şi livezile îngrijite prin telecomandă. Spre exemplu, în Argeş, 3.000 de pomi fructiferi au fost plantaţi în cadrul unui lot experimental olandez creat anul acesta. Sistemul este dotat cu senzori, îngropaţi la rădăcina fiecărui pom, care captează permanent informaţii despre climă, dar şi despre umiditatea şi compoziţia solului.
„De la pregătirea terenului şi drenaj până la partea de fert-irigare şi soft-uri sunt toate în timp real trecute pe calculator şi fermierul ştie de la distanţă”, a declarat Mihail Coman, director I.C.P. Mărăcineni.
Costul este de 40.000 de euro pentru o livadă de un hectar, însă, cum investiţia este suportată în întregime de Uniunea Europeană, mulţi fermieri se arată dornici de a înfiinţa noi plantaţii.
Specialiştii spun că producţia de mere în astfel de livezi poate ajunge după un singur an la cinci tone la hectar.
Citeşte şi Stare de alertă în apicultura românească. Producţia, afectată de ploi şi teperaturi scăzute VIDEO