Astfel au apărut bijuteriile din lapte matern sau din prima şuviţă de păr a copilului, precum şi cele făcute din dinţii de lapte ai micuţilor sau din ampretelemânuţelor şi picioruşelor lor. Alte amintiri transformate în podoabe sunt bucăţi din cordonul ombilical sau din testul de sarcină.
Dintre toate acestea şi multe altele, „materialul” care a stârnit pasiunea rămâne laptele matern. Este şi o invenţie mai nouă, fiind ideea unei americance. Ca să devină bijuterie – cel mai frecvent un pandantiv sau o brăţară – laptele matern este procesat şi solidificat, apoi combinat cu diferite răşini şi decorat pentru a putea fi transformat apoi în „bijuteria” respectivă.Întregul proces durează aproximativ o patru săptămâni, dezvăluie Daily News.
O americancă a avut această idee, iar bijuteriile sunt prelucrate manual şi se află pe piaţa manufacturieră Etsy, unde se pot găsi de vânzare şi săpunuri din lapte matern. Unele mame sunt încântate de ofertele de prelucrare manuală „bijuteriilor materne” după reţete ce nu sunt dezvăluite nimănui de către producători, în timp ce altele spun că s-a ajuns deja prea departe.
Preţurile obiectelor prelucrate variază între 15 dolari şi 125 de dolari în funcţie de materialul de bază, forma şi mărimea bijuteriei sau a obiectului-amintire respectiv, iar „ingredientele organice” sunt materialul clientului.
„Ce mod minunat de a păstra lichidul de aur (laptele matern) pe care noi (femeile) îl producem doar în anumite perioade ale vieţii noastre!”, scriu manufacturierii care fac aceste bijuterii pe site-ul lor. „Aceste amintiri pot trece din generaţie în generaţie şi pot fi un cadou formidabil pentru copilul tău, mai târziu„, mai scrie acelaşi site.