Un document oficial al Ministerului Finanţelor redactat la începutul lunii şi obţinut de Profit.ro dezvăluie planul pus la cale de Fisc în privinţa şoferilor care fac curse prin intermediul Uber şi Taxify.
Documentul relevă că „la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au fost iniţiate demersuri pentru identificarea colaboratorilor entităţilor care facilitează servicii de tip ridesharing, urmând ca datele obţinute să fie analizate în vederea declanşării unor controale antifraudă pentru constatarea împrejurărilor în care au fost desfăşurate activităţile şi evaluarea eventualelor consecinţe de natură fiscală, contravenţională sau penală”.
Guvernul a anunţat recent că se pregăteşte să adopte în această săptămână o ordonanţă de urgenţă în domeniu, apreciată de avocaţi ca introducând reguli ce pot determina ieşirea Taxify şi Uber de pe piaţă.
Companiile de ridesharing Uber şi Taxify (Bolt) au cerut săptămâna trecută Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţ de Urgenţă care poate duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban, în condiţiile în care industria serviciilor alternative de transport a contribuit cu zeci de milioane de euro la economia locală.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) au organizat, în ultima perioadă, proteste în Bucureşti, reclamând că mult aşteptatele Ordonanţe de Urgenţă în domeniul transporturilor de pasageri, promise de Guvern, sunt blocate pe circuitul de avizare.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că autorităţile nu vor să interzică activitatea firmelor precum Uber şi Clever, ci vor ca toată lumea să urmeze acceaşi legislaţie. „Noi nu avem nicio problemă cu Uber şi cu Clever, noi dăm o ordonanţă care să combată pirateria”, a spus el.
Veşti bune de la ANAF, se plătesc restanţele istorice. Banii vor intra în două tranşe