Update. Avionul SMURD în care se afla Florin Piersic a ajuns la București, la Institutul Matei Balș.
Update. Florin Piersic se află deja în avion și urmează să ajungă în curând la București.
Medicii din Cluj-Napoca au spus, marți după-amiază, că Florin Piersic e în stare stabilă, însă acum s-a decis transferul lui la Institutul Matei Balș din Capitală.
Familia actorului ar fi luat decizia transferării la spitalul din București în vederea continuării tratamentului cu antibiotice și pentru proteza la picior.
Urmează ca actorul să fie preluat de de avionul SMURD de pe Aeroportul Cluj-Napoca, în această seară, și să fie adus pe Aeroportul Băneasa din București, de unde va fi preluat de o ambulanță și va fi transportat la spital, unde urmează să fie internat în secția de Terapie Intensivă, potrivit informațiilor Antena3.
Citește și Ultimele vești despre sănătatea lui Florin Piersic. În ce stare este artistul după operația suferită
Actorul a fost operat în prima zi de Paște, la Institutul Inimii de la Cluj-Napoca, după ce medicii au constatat că o infecţie pornită de la genunchi se extinsese în zona stimulatorului cardiac. Aceasta nu este prima intervenție suferită, întrucât el a mai fost operat la genunchi și în 2019, la un spital privat din Capitală.
„Avem două mari categorii de dispozitive cardiace implantabile. Sunt stimulatoare cardiace, care sunt dispozitive anti bradicardice. Adică nu fac altceva decât să dea o frecvență cardiacă corespunzătoare în situațiile în care inima bate rar.
În situația în care inima bate repede, în tahiaritmii, avem vreo cinci clase de medicamente antiaritmice care pot interveni și pot reduce frecvența cardiacă sau restabili ritmul cardiac. În situațiile în care inima bate rar, nu există medicamente de cură îndelungată care să facă din nou ca frecvența cardiacă să crească, singurele sunt stimulatoarele cardiace. Deci asta este meseria unui stimulator cardiac, să nu lase inima să evolueze cu o frecvență joasă.
Alături de stimulatoarele cardiace, cea de-a doua mare categorie de dispozitive cardiace electronice implantabile sunt defibrilatoarele, care fac tot oficiul unui stimulator cardiac supraveghind în permanență ritmul cardiac, au și capacitatea de a da șoc electric, de fapt sarcina primordială a unui defibrilator, de a opri o tahiartimie severă, amenințătoare de viață. Stimulatoarele cardiace nu pot face așa ceva, dar ele fac foarte mult, la urma urmei, faptul că țin omul în viață, impunând o frecvență cardiacă optimă.
Implantarea aparatelor convenționale presupune introducerea în inimă a una, două sau trei sonde, sonde care sunt niște sârmulițe performante, izolate, cu o tehnologie deosebită la bază. Și care se introduc prin sistemul venos, adică prin vene, în inimă poziționate sub control radiologic. De regulă se implantează în regiunea subclaviculară stângă”, a declarat Horia Roșianu, medicul primar cardiolog care l-a operat pe Florin Piersic, pentru RomâniaTV.