Persoanele care doresc să-și schimbe reședința nu vor mai putea primi viza de flotant dacă la respectiva adresă sunt înregistrate prea multe persoane, prevede un proiect de lege ce a fost adoptat tacit la Senat. Potrivit inițiatorului, pentru a beneficia de anumite avantaje, multe persoane își doresc schimbarea reședinței, acest lucru ducând la situații nefirești în care la aceeași adresă sunt înregistrate foarte multe persoane, uneori chiar sute sau mii.
Orice cetățean român are dreptul de a-și stabili sau schimba, în mod liber, domiciliul sau reședința, dar schimbarea reședinței ar putea deveni un pic mai dificilă decât în prezent, potrivit Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, document ce a fost adoptat tacit la Senat, după ce a fost depășit termenul în care ar fi putut primi votul acestora. Pentru a intra în vigoare, acest proiect are nevoie de aprobarea Camerei Deputaților, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.
Conform modificărilor propuse prin proiect, o persoană care ar dori schimbarea reședinței va trebui să prezinte autorităților o declarație scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de luare în spațiu, dar care să cuprindă atât suprafața utilă a locuinței, cât și numărul de persoane din acea locuință. În prezent, declarația nu trebuie să conțină detalii legate de sprafața locuinței sau numărul de persoane din aceasta, ci doar mențiunea că proprietarul dorește luarea în spațiu a respectivei persoane.
Schimbarea reședinței nu se va putea face în cazul în care suprafața și numărul persoanelor din locuința în care se dorește mutarea nu se încadrează în anumite limite. Aceste limite sunt menționate în anexa nr. 1 a Legii locuinței nr. 114/1996.
Pentru nerespectarea măsurilor prezentate anterior, se vor aplica amenzi contravenționale cuprinse între 75 și 150 de lei.
Se dorește schimbarea legislației privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români pentru că, în acest moment, aceasta este prea permisivă și dă posibilitatea înregistrării unui număr foarte mare de persoane la aceeași adresă. De exemplu, în urma verificărilor inspectorilor de la Direcția de evidență a persoanelor din sectorul 3, a fost descoperit faptul că, într-o casă cu două camere, locuiau, potrivit documentelor, 1.583 de persoane.
Un alt proiect de act normativ ce viza modificarea modului în care se poate face schimbarea reședinței a fost publicat și spre sfârșitul anului trecut, dar a fost respins de senatori, iar în prezent se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.