Ultima oră! Ministrul Sănătăţii a declarat, miercuri, că îşi doreşte redeschiderea şcolilor pe 8 februarie deoarece în acest moment autorităţile nu au date care să justifice amânarea revenirii elevilor în clase. Sorin Cîmpeanu le-ar fi deschis încă de pe 11 ianuarie, iar premierul Florin Cîţu anunţă că decizia finală se va lua pe 2 februarie.
Vlad Voiculescu a anunţat verificarea masivă a elevilor prin teste antigen, iar ministrul Educaţiei încearcă să convingă, deocamdată fără mare succes, un număr cât mai mare de angajaţi din sistemul de învăţământ să se vaccineze anticovid în etapa a doua a campaniei. Medicii mai au însă şi alte recomandări pentru elevi. Ca un anunţ de ultima oră, ei recomandă vaccinarea antigripală, în condiţiile în care niciunul dintre vaccinurile anticovid aprobate nu este recomandat minorilor.
Vlad Voiculescu: „Nu avem cifre care să ne demonstreze că redeschiderea şcolilor ar trebui amânată”
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) semnalează că revenirea copiilor la şcoală ar putea creşte numărul infecțiilor respiratorii și al cazurilor de gripă. „Imunizarea antigripală rămâne chiar și în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având în vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat Dina Mergeani, medic primar medicină de familie, președintele SNMF, potrivit economica.net.
SNMF le aminteşte părinților faptul că au la dispoziție vaccinuri antigripale tetravalente, cu administrare intramusculară și intranazală, disponibile în farmacii, dar și vaccinuri distribuite prin program național de vaccinare care pot fi administrate.
Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre redeschiderea şcolilor. „Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, vom începe pe 8 februarie”
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a aprobat extinderea campaniei de vaccinare antigripală anuală pentru toate grupele populaţionale, fără a mai exista o prioritizare impusă de grupele de risc.
„Este necesar ca vaccinarea antigripală să continue şi în această perioadă de pandemie, prevenirea îmbolnăvirilor de orice fel este esenţială. Riscurile de co-infecţie COVID cu gripă duc la forme grave de boală, fapt demonstrat ştiinţific. Extindem vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a declarat ministrul Voiculescu, citat într-un comunicat de presă.
Ultima oră: câţi români s-au vaccinat antigripal
Conform ultimei raportări de la Ministerul Sănătăţii, a nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripaclinica, IACRS si pneumonii) a fost de 30.513, cu 58.3% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (73.257) si cu 26.1% mai marecomparativ cu cel din saptamana anterioara (24.187).
-In saptamana 04.01.2021 –10.01.2021 au fost raportate la nivel national 26 cazuri de gripa clinica comparativ cu 692 cazuri inregistrate in aceeasi saptamana a sezonului anterior.
-Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.
-Nu au fost inregistrate cazuri noi confirmate de gripa.
-Pana la data de 10.01.2021 au fost vaccinate antigripal 1.852.930 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.