Augustin Lazăr, actualul procurorul general al României, s-a prezentat, marţi, la sediul Ministerului Justiției pentru a-și depune dosarul de candidatură pentru un nou mandat la conducerea Parchetului General.
Obţinerea unui nou mandat ”ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
”Continuarea exercitării funcţiei de procuror general este utilă şi din perspectiva dezvoltării cooperării judiciare internaţionale în contextul racordării internaţionale la sistemul de valori judiciare europene. În acest sens, reamintim obligaţia respectării angajamentelor ce decurg din exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene”, susţinea Augustin Lazăr într-un comunicat de presă.
Procurorul DIICOT Marian Drilea, care a instrumentat dosarul „Motorina”, în care Sorin Blejnar a fost achitat în primă instanță, și-a depus candidatura pentru funcția de procuror general.
Daniel Horodniceanu, fostul procuror şef DIICOT, este al treilea candidat la funcţia de procuror general al României. Daniel Horodniceanu şi-a depus candidatura şi pentru a ocupa funcţia de procuror European din partea României.
Daniel Horodniceanu a fost procuror-şef al DIICOT, iar ministrul Tudorel Toader a refuzat să-i prelungească mandatul care a expirat în 19 mai 2018. În urma unei proceduri de selecţie la care s-a înscris şi Daniel Horodniceanu, Tudorel Toader l-a desemnat pe Felix Bănilă pentru a prelua conducerea DIICOT.
Gabriela Scutea, fost adjunct al Laurei Codruta Kovesi, in vremea când aceasta era procuror general, este al patrulea candidat înscris în cursa pentru şefia Ministerului public, anunţă G4Media.ro.
Gabriela Scutea a ocupat pozitia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind propusa in 2007 de fostul ministru Monica Macovei.
Dupa Parchetul General (2006-2013), Gabriela Scutea a fost, in perioada 2013-2016, inalt reprezentant a Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie. Din aceasta pozitie a ajuns, in ianuarie 2016, adjuncta Ralucai Pruna la Ministerul Justitiei.
Scutea a fost şi prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov şi prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.
Procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României se desfăşoară în perioada 13 martie – 5 aprilie.
Candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17,30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției. Lista persoanelor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviului se va afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se va publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 29 martie 2019.
Ulterior, candidații participanţi la selecţie vor susține, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiției care constă în:
a) susţinerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, sub următoarele aspecte:
prezentarea sintetică a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
identificarea unor eventuale disfuncţii şi vulnerabilităţi în activitatea unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora;
propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
compatibilitatea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, întocmit de candidatul participant la selecţie cu rolul și funcțiile Ministerului Public;
b) verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, vizând, în esenţă, capacitatea de organizare, asumarea responsabilităților, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa în modernizarea managementului unității/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare, capacitatea și disponibilitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu colegii;
c) prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;
d) prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc.;
e) verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care participă la selecţie.
f) verificarea aspectelor legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională, precum și alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de candidatul participant la selecţie.
În cadrul interviului, ministrul justiției este sprijinit de secretarii de stat din Ministerul Justiției.
În vederea asigurării transparenței, audierea candidaților se transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiției, se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului.
Rezultatele selecţiei se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 5 aprilie 2019.
Propunerea ministrului justiției va fi înaintată Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obținerii avizului urmând ca, după obținerea acestuia, ministrul justiției să înainteze propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.