Expansiunea modernismului şi civilizaţiei are un efect devastator asupra comunităţilor mici, care şi-au prezervat tradiţiile vreme de sute de ani, dar care acum văd cum valorile le sunt date peste cap, iar mulţi membri comunităţii sunt ameţiţi în vârtejul dinamicii contemporane.
De ani de zile antropologii avertizează că multe triburi sunt pe cale de dispariţie, iar fotograful britanic Jimmy Nelson s-a hotărât să nu mai piardă vremea şi să meargă să-i caute şi să-i pozeze pe cei care peste puţin timp poate că nu vor mai fi.
Experienţele sale, relatate de Daily Mail, sunt de-a dreptul incredibile. De exemplu, populaţia Tsaatan, din Mongolia, care mai numără doar în jur de 200 de membri, l-a primit cu vodcă şi l-a îmbătat, el trezindu-se apoi într-un cort, înconjurat de 30 de persoane şi bine înfofolit, având senzaţia că trebuie să facă pipi. Cum afară erau minus 40 de grade, iar el avea pe el cam opt rânduri de haine, singura opţiune pe care a avut-o a fost să facă pipi în pantaloni, înainte de a se cufunda înapoi într-un somn adânc. Tsatanii trăiesc în taigaua subarctică şi sunt ultimii supravieţuitori dintre păstorii de reni ai Mongoliei.
Timp de trei ani a călători Jimmy Nelson pentru a întâlni astfel de populaţii unice, ajung în total în mijlocul a 35 de triburi. A fost atât în regiunea de munte a Mongoliei, dar şi în Valea Baliem, din Papua Noua Guinee, sau în sălbaticul sud al Etiopiei. Aici a găsit celebrul trib Mursi, ale cărui femei au montată o placă pe buza inferioară, dar a fost şi în mijlocul populaţiei Masai, din Kenya, sau al celei Lopa, de pe platoul Tibetului.
Citeşte şi Lumea între sacru şi primitiv. Cele mai misterioase opt triburi ale lumii FOTO
Teaser la filmul documentar al lui Jimmy Nelson