UPDATE: Senatul a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi fiind legată de secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistraţi. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.
Senatul a adoptat miercuri cu 80 voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi o abţinere în calitate de cameră decizională, proiectul de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, fără ca în plen să fie făcută vreo modificare în plus faţă de varianta votată în comisia specială.
Singurele modificări semnificative aduse legii privind organizarea judiciară faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor au fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor, care a primit puteri sporite faţă de varianta adoptată de Camera Deputaţilor.
UPDATE: Unii deputaţi USR s-au retras de la Senat pentru a participa la lucrările plenului Camerei Deputaţilor, după ce iniţial au sunat la 112. Deputatul USR, Cătălin Drulă, a sesizat Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), miercuri, după ce deputaţilor Uniunii care au vrut să-şi susţină amendamentele la Legile justiţie în plen le-a fost blocat accesul la intrarea în plenul Senatului.
„USR propune amânarea celor două legi cu un termen de două săptămâni, chiar şi în ianuarie sau sesiunea următoare, pentru a le oferi românilor sărbători liniştite”, a precizat senatorul USR, George Marussi, potrivit Mediafax.
Plenul Senatului a respins propunerea USR. La scurt timp, la balconul Senatului şi-au făcut apariţia deputaţii USR.
Accesul deputaţilor USR în plenul Senatului a fost blocat pentru o perioadă de timp miercuri, aceştia manifestându-şi zgomotos, în dreptul uşii, nemulţumirea că nu li se permite dreptul regulamentar de a-şi susţine amendamentele formulate la propunerile legislative de modificare a Legii privind organizarea judiciară şi a celei referitoare la CSM, aflate în dezbaterea senatorilor.
În cele din urmă, deputaţii USR au fost invitaţi în balconul pentru presă. Unii dintre ei au filmat în tot acest timp.
„Noi, acum, suntem călcaţi în picioare pe procedură. Am venit aici ca să susţinem amendamentele grupurilor parlamentare USR la aceste legi. Sperăm din tot sufletul, pe procedură, să îi întârziem, pentru că aceste legi nu le contestăm numai noi. Practic, ceea ce se încearcă acum este subminarea unei puteri în stat, puterea juridică, ce va fi total subordonată Executivului şi Legislativului”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.
El a explicat că Regulamentul le permite accesul în plenul Senatului în cazul susţinerii amendamentelor.
La rândul său, liderul PMP, Traian Băsescu, a făcut aceeaşi solicitare, adăugând că, dacă aceasta nu va fi votată, partidul se va retrage de la lucrările Senatului.
„Ca şi ieri, vă facem aceeaşi solicitare: retragerea de pe ordinea de zi, în această sesiune, a legilor 304 şi 317. În aceste zile, am avut întâlniri numeroase cu ambasadori ai statelor UE la Bucureşti. Nimeni nu înţelege ce se întâmplă. (…) În condiţiile în care eu am găsit destule lucruri pozitive în aceste modificări (…), vă propun să amânăm votul pe aceste legi până la 1 februarie, la redeschiderea noii sesiuni parlamentare, pentru a exista timpul necesar pentru care politicieni, oameni de drept, ziarişti, să analizeze modificările. În cazul în care nu se acceptă retragerea de pe ordinea de zi, PMP nu va participa nici măcar prin prezenţă la lucrările Senatului”, a spus Băsescu.
Şi senatorul PNL, Mario Oprea, a cerut amânarea celor două proiecte de legi, invocând încălcarea Regulamentului prin faptul că raportul din Comisie pentru cele două legi au sosit miercuri, deşi acestea trebuiau transmise cu trei zile lucrătoare înainte.
Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi seara, Raportul la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară dar şi raportul, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM.