Miercuri, un bărbat a intrat cu autoturismul în pietonii de pe Podul Westminster din Londra, iar după aceea a reușit să înjunghie un polițist și a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate. Polițistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite, la fel și doi dintre pietonii loviți de mașina atacatorului.
Două persoane de cetățenie română au fost rănite în urma atacului de miercuri de la Londra. Una dintre ele a fost externată, a informat joi dimineața MAE.
Cei doi români răniți în urma atentatului terorist de la Londra sunt din Constanța! Andrei Burnaz și Andreea Cristea au fost internați într-un spital din capitala Angliei, însă, din nefericire, starea tinerei din Constanța este critică.
Cei doi se aflau la Londra într-un city-break pentru a sărbători ziua de naștere a lui Andrei. Andrei este inginer de profesie, iar Andreea este arhitectă.
Românii urmau să se întâlnească cu un prieten, Patrick Tracey din Derbyshire, care a spus pentru The Telegraph: „nu au mai ajuns. I-am sunat și am auzit strigăte și am știut că ceva nu este în regulă. Sunt în stare de șoc”.
Joi, Andreea a fost transferată într-o altă unitate medicală pentru investigații suplimentare.
Despre starea celor doi a vorbit la România TV Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie.
„În noaptea de miercuri spre joi doamna a suferit o intervenţie chirurgicală, pentru îndepărtarea unui cheag de sânge ce se formase pe creier şi îi punea în pericol viaţa. A fost o intervenţie dificilă, ţinând cont de starea ei critică generală de sănătate. Din fericire intervenţia a avut succes, iar ea s-a stabilizat, iar după aceea a fost transferată la un alt spital din Londra, la St. Bartholomew’s, pentru că acolo există infrastructura medicală necesară pentru o investigare mai aprofundată a plămânilor. Marea problemă cu care se confruntă doamna şi care generează starea ei critică priveşte funcţionarea plămânilor. Cealaltă victimă, domnul Burnaz, e în momentul de faţă în afara oricărei stări de pericol. Are fractură la laba piciorului şi a decis să-şi însoţească prietena la celălalt spital. Starea de sănătate a doamnei rămâne critică, sper că va evolua pozitiv”, a declarat Dan Mihalache.
Celula de criză constituită la nivelul misiunii diplomatice române la Londra, aflată în coordonarea Centralei MAE, menține permanent legătura cu unitatea medicală respectivă, cu autoritățile locale și cu familia cetățeanului român, căruia îi va acorda tot sprijinul necesar, arată sursa citată.
Un reprezentant al oficiului consular se află la unitatea medicală unde este internată persoana rănită și acordă asistență familiei, precizează Ministerul român de Externe.
MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord +44 20 76027328, +44 20 76029833, +44 20 76036694, +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.
Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a declarat joi dimineața că românca rănită în atentatul de la Londra a suferit o „intervenție chirurgicală complicată”, iar starea acesteia continuă să fie critică.