Ultimii refugiaţi din Azovstal au ajuns în siguranţă la Zaporojie: „Nu credeam că vom scăpa în viață”, „Vreau doar să trăiesc și să încep din nou … tot ce am este aici”

Ultimii civili salvaţi din adoposturile asediate din Mariupol au ajuns în locuri sigure din Ucraina. Convoiul cu cei 170 de civili, dintre care 51 fuseseră evacuaţi din Azovstal, a ajuns sâmbătă seara la Zaporojie. Două zile au durat drumul de doar 200 de kilometri din iadul din Mariupol până la Zaporojie.
Alina Andrei
09 mai 2022, 15:32
Ultimii refugiaţi din Azovstal au ajuns în siguranţă la Zaporojie:

„Nu credeam că vom scăpa în viață, așa că nu am niciun plan pentru viitorul meu”, spune Natalia, o ucraineancă salvată din Mariupol. Femeia a lucrat toată viaţa la uzina Azovstal. După invadarea Ucrainei de către soldaţii ruşi la 24 februarie, uzina Azovstal a devenit „salvarea” ei. Timp de peste două luni s-a adăpostit în rețeaua de buncăre de la Azovstal.

A reuşit să scape din iadul de la Mariupol şi a luat cu ea o colecţie de desene făcute de copiii din adăposturi. Pentru a le distrage atenţia de la război, organiza concursuri de desen. „N-aş fi renunţat la ele nici dacă mă împuşcau”, spune Natalia, pentru Reuters.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell propune ca rezervele valutare ale Rusiei să fie folosite pentru a reconstrui Ucraina

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat sâmbătă că „toate femeile, copiii și bătrânii” au ieșit din complex Azovstal și au fost evacuați. Cei aproximativ 170 de civili au ajuns la Zaporojie la lăsarea întunericului după un drum de aproximativ 36 de ore. Femeile şi copiii au fost aşteptaţi cu mâncare caldă în timp ce aşteptau în corturi să fie înregistraţi şi repartizaţi în adăposturi. Au primit, de asemenea, haine şi jucării, căci mulţi au fugit din calea bombelor ruşilor doar cu hainele de pe ei.

„Este o gură de aer proaspăt să fii pe un teritoriu care aparţine Ucrainei”, a spus Tatiana, care a fugit împreună cu fiica și nepoata ei.

Mulți dintre civilii salvaţi din Mariupol erau epuizaţi. „Vreau doar să trăiesc și să încep din nou… tot ce am este aici”, a spus Yegor Cehonadsky, arătând spre saci de la picioarele sale. De mai bine de două luni, uzina Azovstal a fost adăpost pentru familia lui.

Citeşte şi: Alertă în Marea Neagră: Rusia a adus 6 nave şi 2 submarine în zonă, toate echipate cu rachete de croazieră

Mariupol, oraş port la Marea Azov, a fost ţinta unor atacuri fără precedent din partea soldaţilor ruşi în ultimele zece săptămâni. Ruşii nu au reuşit însă să pună stăpânire pe uzina Azovstal. Zeci de civili s-au adăpostit aici.

Pascal Hundt, șeful delegației Crucii Roşii în Ucraina, a spus că grupul „a îndurat un nivel de groază prin care niciun om nu ar trebui să treacă”. Operațiunea a început pe 5 mai, al treilea pasaj sigur coordonat în ultimele zile, dar se crede că aproximativ 2000 de soldați – mulți dintre ei răniți – au rămas încă prinși în Mariupol.

Luptătorii ucraineni rămași în uzina Azovstal au promis că vor continua lupta, să apere teritoriul cât vor fi în viață.

„Nu avem mult timp”, a declarat căpitanul Sviatoslav Palamar într-o conferință de presă online, rugând comunitatea internațională să ajute la evacuarea soldaților răniți.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente sau case. Taxa pe care trebuie să o plătească
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât vei primi la pensie. Calculul simplu care te ajută să-ți estimezi venitul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare la inspecția tehnică periodică (ITP). Devine obligatoriu pentru cei care au mașini mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre