Este iarnă în deşert, dar ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform serviciului Copernicus privind schimbările climatice, transmite luni DPA.
Anul 2021, la fel ca şi anii 2015 şi 2018, s-a numărat printre anii cei mai puţin călduroşi din aceşti ultimi şapte ani, conform datelor prezentate luni de serviciul Copernicus.
Europa a înregistrat însă cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice – depăşind valorile înregistrate în verile anilor 2010 şi 2018 – şi atingând un record de temperatură de 48,8 grade Celsius, măsurat în Sicilia (cu 0,8 grade mai ridicat decât recordul precedent).
În plus, 2021 a fost marcat de evenimente meteorologice extreme – cum ar fi inundaţiile care au lovit puternic Belgia, Ţările de Jos şi Germania.
Pe coasta de vest a SUA şi în Canada, incendiile de vegetaţie au devastat arii extinse şi au afectat puternic calitatea aerului. „Anul 2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai fierbinte vară înregistrată în Europa, valuri de căldură în zona mediteraneană, ca să nu mai amintim de temperaturile ridicate fără precedent înregistrate în America de Nord”, a comentat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.
Temperatura medie anuală din 2021 a fost cu 1,1 până la 1,2 grade mai mare decât în perioada preindustrială, conform datelor Copernicus.
Românii se pregătesc de iarnă. CNAIR: Suntem pregătiţi pentru sezonul de iarnă; avem stocurile necesare de sare, nisip, clorură de calciu
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este pregătită să pentru sezonul de iarnă şi are stocurile necesare de materiale pentru curăţarea drumurilor, potrivit directorului general al companiei, Cristian Pistol.
Acesta a condus, luni, şedinţa comandamentului de iarnă, în urma căreia au fost analizate toate măsurile necesare pentru menţinerea circulaţiei în condiţii de siguranţă pe reţeaua naţională de drumuri şi autostrăzi, şi a cerut o comunicare operativă, atât între structurile CNAIR, cât şi către opinia publică, conform unui comunicat al CNAIR.
VORTEX POLAR. Vine iarna, când se anunţă ninsori abundente şi temperaturi siberiene în România
„Suntem pregătiţi pentru sezonul de iarnă. Avem stocurile necesare de sare, nisip, clorură de calciu, la care se adaugă mobilizarea în teren a utilajelor proprii. CNAIR a demonstrat că a înţeles valoarea prevenţiei şi pregătirii. Am încredere că vom trece cu bine peste această perioadă. Prioritatea noastră este protejarea vieţii cetăţenilor, pe lângă activitatea de întreţinere şi menţinere a fiabilităţii reţelei rutiere. Nu trebuie să punem în pericol viaţa cetăţenilor, motiv pentru care, în primul rând, trebuie să preîntâmpinăm situaţiile riscante şi să alocăm resursele necesare. Trebuie să transmitem opiniei publice că, în cazul în care vom fi nevoiţi să închidem sectoare de drumuri, această decizie va ţine cont de siguranţa cetăţenilor. Experienţa anilor trecuţi ne arată că, deşi au fost sectoare de drum pe care puteam să intervenim în continuare, viscolul, în special, reducea atât de mult vizibilitatea, încât deplasarea ar fi pus în pericol vieţile participanţilor la trafic. Din aceste motive, a fost nevoie să închidem circulaţia până când fenomenele meteo au încetat, fiindcă intervenţiile, în anumite condiţii, nu-şi mai ating scopul”, a explicat directorul CNAIR.
Alertă meteo. ANM anunţă zile de ger, ninsori şi vânt intens în România. Temperaturile vor scădea până la minus 17 grade. Ninsori şi la Bucureşti
El a adăugat că un alt fenomen, care obligă la închiderea anumitor porţiuni ale reţelei rutiere, este freezing rain, ploaie îngheţată, situaţie în care materialele antiderapante nu mai sunt eficiente. Ca atare, se închide respectivul sector de drum, până când fenomenul se opreşte şi pot fi reluate intervenţiile, astfel încât circulaţia să fie deschisă în condiţii de siguranţă.
„Vreau să transmit şoferilor că, dacă văd utilajele CNAIR acţionând pe porţiuni de drum închise, nu înseamnă că pe acolo pot circula şi ei cu propriile vehicule, acestea neavând caracteristicile specifice utilajelor de deszăpezire”, a mai spus Cristian Pistol.