Ultimii bani de la UE pentru construcţia de autostrăzi în România. Ce va urma după 2030 | EXCLUSIV

Ultimele șanse ale României, de a construi drumuri de mare viteză din bani europeni, ar putea fi până în 2030. Din acest motiv, instituțiile statului și companiile de construcții trebuie să se mobilizeze exemplar, într-un timp record, așa cum nu au mai făcut-o până acum. 
Andi Miron
27 mai 2023, 11:13
Ultimii bani de la UE pentru construcţia de autostrăzi în România. Ce va urma după 2030 | EXCLUSIV

UE a început să reducă din fondurile direcționate către investițiile în transporturi. Marile state ale blocului comunitar oricum nu mai au nevoie să construiască autostrăzi. Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, a explicat cum se poziționează România, în acest moment.

„Fondurile alocate prin PNRR sunt încă o etapă în dezvoltarea infrastructurii statelor care au intrat în UE, după schimbarea regimului comunist. Putem spune că sunt în penultima etapă, iar ultima etapă va fi Programul Transport, care se va încheia efectiv în 2030.

După 2030 rămâne de văzut ce va decide UE să finanțeze în materie de infrastructură. Iar estimarea este că fondurile se vor axa preponderent pe întreținere și mai puțin pe investiții.

În ceea ce privește investițiile, UE deja nu mai alocă bani prin noile programe pentru transportul aerian. Deocamdată mai sunt alocate fonduri pentru investiții în sectorul rutier, feroviar și naval. Dar Master Planul de Transport al României este calibrat până în 2030, ceea ce duce la concluzia că până la acel moment trebuie să avem finalizat tot sistemul de transport necesar Uniunii Europene”, a declarat oficialul CNAIR, pentru RomâniaTV.net.

CNAIR: „După 2030 este de așteptat ca UE să considere că fostele state comuniste au primit suficient ajutor pentru a se maturiza economic”

Fondurile pentru investițiile în infrastructura rutieră nu provin dintr-un sac fără fund, susține purtătorul de cuvânt. Astfel, guvernele de la Palatul Victoria trebuie să încheie proiectele potrivit angajamentelor, pentru ca România să poată trece în următoarea etapă a dezvoltării.

„Nu trebuie să uităm că banii pentru investiții alocați din fonduri europene au ca principal scop recuperarea decalajelor în raport cu economia UE și că după ce sunt finalizate aceste investiții, ele trebuie să aducă în special plusvaloare economiei Uniunii, în ansamblu. După 2030 este de așteptat ca UE să considere că fostele state comuniste au primit suficient ajutor pentru a se maturiza economic și din acel moment au datoria să contribuie la rândul lor net la bunul mers al economiei Uniunii.

Putem să comparăm acest parcurs cu viața unei persoane. În primii ani de viață, părinții îi oferă copilului tot ce are nevoie, fără să îi ceară mai nimic în schimb. La adolescență, părinții continuă să-și ajute copiii, dar pune niște condiții și se așteaptă ca și copilul să contribuie la bunul mers al familiei, după posibilități. Însă, când persoana ajunge la maturitate, nu mai trebuie să aștepte ajutor din partea părinților, ci să ofere ea ajutor acestora, fără să mai ceară ceva în schimb”, a mai comentat Șerbănescu, pentru RomâniaTV.net.

România, după Ungaria și Bulgaria din punctul de vedere al dezvoltării rețelei de autostrăzi

În 2023, România consemnează o rețea de drumuri de mare viteză de doar 981 de kilometri, în timp ce Ungaria are 1.832 de kilometri, pe o suprafață de 2,5 ori mai mică, iar Bulgaria 846 de kilometri, pe o suprafață de două ori mai mică, ceea ce înseamnă o infrastructură rutieră de două ori mai dezvoltată decât cea a României, vorbind strict despre autostrăzi.

Între timp, Ministerul Transporturilor, CNAIR, o mare parte a mediului politic și a societății își pun mari speranțe în antreprenorul local Dorinel Umbrărescu, că va fi „iepurele” care va finaliza proiectele la termen, la un înalt standard calitativ, așa cum a obișnuit și astfel, va reprezenta un bun exemplu și pentru restul antreprenorilor, în general străini.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Crăciun. Zodii care își fac un tatuaj anul viitor. Își doreau de multă vreme
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Venitul minim de incluziune înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei din 2024
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?