Ultimul document semnat de ministra Muncii. Bani mai mulți pentru aceste categorii de români la final de an

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern ce vizează actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Documentul propune noi standarde de cost, reflectând creșterile de prețuri, pentru a asigura un trai decent beneficiarilor.
Alina Costache
20 dec. 2024, 15:30
Ultimul document semnat de ministra Muncii. Bani mai mulți pentru aceste categorii de români la final de an

Ministerul Muncii a pregătit o HOTĂRÂRE a Guvernului pentru modificarea HG 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Ministerul motivează aceste actualizări a standardelor de cost social (stabilite prin HG 426/2020) din cauza creșterii prețurilor de consum, în special la utilități și servicii. În plus, creșterea inflației a făcut dificil pentru autoritățile locale să se încadreze în bugetele alocate pentru serviciile sociale, se mai arată în nota de fundamentare.

De asemenea, actualizarea standardelor este justificată prin creșterea salariului minim pe economie, precum și a salariilor din sănătate și asistență socială. De asemenea, se arată în documentul citat, este necesară o finanțare mai bună pentru a se atinge standardele minime de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice și victimelor violenței domestice, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Pensionarii din România încă nu au aflat de pericol. Rămân fără bani după o viață de muncă

Anexa 1 a propunerii detaliază standardele de cost pentru serviciile destinate copiilor, incluzând plasamentul la asistenți maternali (cu diferențiere pentru copiii cu dizabilități), plasamentul în case de tip familial și apartamente, centre de primire în regim de urgență, centre maternale, centre de zi și centre de recuperare. Documentul stabilește costuri mai ridicate pentru copiii cu dizabilități și pentru cei plasați în apartamente, reflectând nevoile specifice și costurile de îngrijire mai mari.

Cheltuielile salariale luate în calcul au fost ajustate conform prevederilor din OUG 115/2023 și OUG 19/2024, astfel că alocația de hrană a fost recalculată ținând cont de indicii de inflație pentru anul 2022 (13,8%), anul 2023 (10,4%) și anul 2024 (4%). De exemplu, copiii aflați la asistenți maternali cu un copil în plasament trebuie să aibă alocați 79.965 lei, iar copiii la asistenți maternali cu un copil în plasament (cu dizabilități) – 94.997 lei anual.

Anexa 3 face referire la serviciile pentru persoanele vârstnice, cu standarde de cost pentru cămine, unități de îngrijire la domiciliu și centre de zi. Pentru acestea, costurile sunt diferențiate în funcție de gradul de dependență al beneficiarilor, stabilit conform „Grilei de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice” stabilite prin HG 886/2000. Pentru acești beneficiari, standardul de cost variază între 12.863 și 109.832 lei.

Citește și: Scandal la Casele de pensii. Anunțul guvernului pentru pensionarii care aşteaptă de trei luni pensiile majorate

Standardele de cost pentru centrele rezidențiale și centrele de zi (centre pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, centre pentru servicii de informare și sensibilizare a populației, centre de asistență destinate agresorilor) sunt cuprinse în Anexa 4 a proiectului de hotărâre și variază, în funcție de tipul serviciului, între 52.105 și 61.049 lei.

HG_426_13122024

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Adevărul despre Cristela Georgescu. Cutremur în direct la TV: Nu sunt...
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Iisus Hristos, între mit și realitate. Dezvăluiri științifice și istorice: „Imaginile tradiționale sunt în mare parte inexacte”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Spațiul Schengen, coșmar pentru români. Măsurile luate de mai multe state
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cât a ajuns să coste o porție de sarmale cu mămăligă și ardei iute la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei
Cancan.ro
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț teribil despre Călin Georgescu. România nu scapă: 60 de zile îi sunt suficiente
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Zece state UE propun înăsprirea sancțiunilor energetice împotriva Rusiei
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates: „Doar trei domenii vor supraviețui”. Inteligența artificială evoluează într-un ritm amețitor