Ministerul Muncii a pregătit o HOTĂRÂRE a Guvernului pentru modificarea HG 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Ministerul motivează aceste actualizări a standardelor de cost social (stabilite prin HG 426/2020) din cauza creșterii prețurilor de consum, în special la utilități și servicii. În plus, creșterea inflației a făcut dificil pentru autoritățile locale să se încadreze în bugetele alocate pentru serviciile sociale, se mai arată în nota de fundamentare.
De asemenea, actualizarea standardelor este justificată prin creșterea salariului minim pe economie, precum și a salariilor din sănătate și asistență socială. De asemenea, se arată în documentul citat, este necesară o finanțare mai bună pentru a se atinge standardele minime de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice și victimelor violenței domestice, potrivit avocatnet.ro.
Citește și: Pensionarii din România încă nu au aflat de pericol. Rămân fără bani după o viață de muncă
Anexa 1 a propunerii detaliază standardele de cost pentru serviciile destinate copiilor, incluzând plasamentul la asistenți maternali (cu diferențiere pentru copiii cu dizabilități), plasamentul în case de tip familial și apartamente, centre de primire în regim de urgență, centre maternale, centre de zi și centre de recuperare. Documentul stabilește costuri mai ridicate pentru copiii cu dizabilități și pentru cei plasați în apartamente, reflectând nevoile specifice și costurile de îngrijire mai mari.
Cheltuielile salariale luate în calcul au fost ajustate conform prevederilor din OUG 115/2023 și OUG 19/2024, astfel că alocația de hrană a fost recalculată ținând cont de indicii de inflație pentru anul 2022 (13,8%), anul 2023 (10,4%) și anul 2024 (4%). De exemplu, copiii aflați la asistenți maternali cu un copil în plasament trebuie să aibă alocați 79.965 lei, iar copiii la asistenți maternali cu un copil în plasament (cu dizabilități) – 94.997 lei anual.
Anexa 3 face referire la serviciile pentru persoanele vârstnice, cu standarde de cost pentru cămine, unități de îngrijire la domiciliu și centre de zi. Pentru acestea, costurile sunt diferențiate în funcție de gradul de dependență al beneficiarilor, stabilit conform „Grilei de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice” stabilite prin HG 886/2000. Pentru acești beneficiari, standardul de cost variază între 12.863 și 109.832 lei.
Standardele de cost pentru centrele rezidențiale și centrele de zi (centre pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, centre pentru servicii de informare și sensibilizare a populației, centre de asistență destinate agresorilor) sunt cuprinse în Anexa 4 a proiectului de hotărâre și variază, în funcție de tipul serviciului, între 52.105 și 61.049 lei.
HG_426_13122024