Avocata Paula Iacob pregătea un dosar pentru a putea să redeschidă procesul care a dus la moartea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale Elena Ceauşescu. Acest dosar ar fi putut să fie deschis numai în urma unei căi extraordinare de atac. Astfel că, în ultima perioadă de viaţă, Paula Iacob strângea probe pentru a putea să obţină redeschiderea procesului.
Paula Iacob a susţinut mereu că soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu nu au avut parte de un proces echitabil şi că au fost executaţi fără o judecată.
Dan Voinea, fost procuror militar, a declarat, la România TV, că toţi românii şi-ar fi dorit un proces pentru crimele comunismului, dar că redeschiderea procesului soţilor Ceauşescu „trebuie văzut în contextul evenimentelor de atunci, pentru că Ceauşescu a fost sacrificat de comunişti pentru comunism”.
„Nu numai Paula Iacob, cred ca tot romanul ar fi vrut sa vada un proces pentru toate crimele comunismului. Nu a fost sa fie asa. Mai tarziu am aflat si eu, din memoriile lui Petre Roman, ca soarta sotilor Ceausescu s-a decis intr-un birou al generalului Stanculescu, in care se gaseau Ion Iliescu, Petre Roman, Brucan si altii din primul grup de putere si care au hotarat atunci eliminarea fizica a sotilor Ceausescu cu ocazia procesului de la Tragoviste.
Pararea mea e ca acest proces trebuie vazut in contextul evenimentelor de atunci, pentru ca Ceausescu a fost sacrificat de comunisti pentru comunism. Din acest proces, toata administratia comunista s-a salvat, dand toata vina pe sotii Ceausescu„, a declarat fostul procuror Dan Voinea.
Mai mult, Dan Voinea a spus că, cel mai probabil, demersul Paulei Iacob nu ar fi avut nicio şansă de realizare, pentru că până în acest moment, în România, nici măcar nu se ştie numărul exact al victimelor comunismului, darămite să aibă loc un proces.
„Nu exista nicio sansa atata timp cat procesul comunismului de 20 de ani ani nu a putut fi pornit, pentru ca acest dosar facea parte din dosarele care priveau victimele comunismului. Asta s-a vrut initial atunci, insa lucrurile s-au intors exact pe dos, pentru ca nu avem nimeni interesul… Atunci, grupul de putere care provenea tot din randul comunistilor nu avea niciun interes ca sa se afle adevarul in legatura cu milioanele de victime ale comunismului. In Romania, pana in prezent, nici macar nu au fost numarate victimele comunismului, dar sa aiba loc un proces pe masura„, a conchis fostul procuror.
Paula Iacob a murit pe data de 6 octombrie 2015, la vârsta de 83 de ani. Avocata a fost înmormântată în Cimitirul Bellu, pe Aleea Marilor Scriitori, lângă Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Marin Preda şi Adrian Paunescu.