„Atmosfera este mai calmă acum, însă zone din tabăra de bază de pe Everest arată ca după o explozie nucleară. Dezolant. O mare incertitudine printre oameni„, a scris pe Twitter, alpinistul Alex Găvan, aflat în tabăra de bază de pe Everest.
Patru alpinişti români (Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok) se aflau pe Muntele Everest, în momentul în care s-a declanşat avalanşa produsă în urma seismului care a zguduit puternic Nepalul.
Cutremurul din Nepal era INEVITABIL, din cauza unei coliziuni antice a plăcilor tectonice
Sâmbătă, Alex Găvan a scris pe o reţea de socializare că seismul din Nepal, cu magnitudinea de 7,8, a fost urmat de o „avalanşă uriaşă” şi că multe persoane se aflau pe munte. „Tabăra de bază de pe Everest, cutremur uriaş, apoi avalanşă de pe Pumori”, a scris alpinistul. „Am fugit din cort, pentru a-mi salva viaţa. Sunt nevătămat. Multe persoane se află pe munte„, a adăugat Alex Găvan.
El a revenit ulterior cu un nou mesaj, în care faăcea apel să fie trimise elicoptere pentru transportarea răniţilor de pe Everest. „Am ajutat la căutarea şi salvarea victimelor dintr-o vastă zonă devastată. Mulţi morţi. Mult mai mulţi răniţi. Mulţi vor muri dacă nu sunt transportaţi cu elicopterele de urgenţă”, a relatat Alex Găvan.
Guvernul din Nepal a anunțat, a doua zi de la cutremurul de 7,8, că au fost recuperate corpurile a 22 de persoane care au murit în avalanșa produsă pe Everest. Numărul celor dispăruți este de cel puțin 217, potrivit Agerpres.
Totodată, s-a reușit salvarea a 32 de oameni din zona respectivă, iar 29 sunt îngrijiți în spitalul din localitatea Lukla, situată în apropiere de Everest, conform declarațiilor unui reprezentant al Ministerului Turismului din Kathmandu.
Avalanșa a acoperit una din taberele de bază folosite de alpiniști, ghizi și însoțitorii lor și bilanțul prezentat duminică de autorități indică existența a cel puțin 51 de răniți, dintre care 41 în stare gravă.
Sâmbătă, Ministerul de Turism nepalez anunțase că, dintre alpiniștii care și-au pierdut viața, cel puțin zece sunt străini, dar nu a dat ulterior niciun detaliu în legătură cu acest subiect.
Agenția Reuters informează că în Nepal se găsesc aproximativ 300.000 de turiști străini, dintre care câteva sute pe Everest. Aceștia se pregăteau pentru a urca pe cel mai înalt vârf muntos din lume, luna mai fiind perioada cea mai indicată în acest sens din punct de vedere meteorologic.
Datele disponibile până în prezent în legătură cu cutremurul de 7,8 grade de sâmbătă — cel mai puternic din ultimii 81 de ani din această țară — indică peste 2.300 de morți în Nepal și statele vecine, totalul celor răniți fiind de peste 6.000. Poliția locală a informat că în Nepal și-au pierdut viața 2.254 de oameni, iar presa a relatat despre 57 de oameni morți în India, 18 în China și 4 în Bangladesh.
CITEŞTE ŞI: Nou seism cu magnitudinea de 6,7 în Nepal şi India