Sicriul celui mai celebru inventator de arme ruseşti, acoperit cu steagul Rusiei şi înconjurat de jerbe de trandafiri şi garoafe, a fost depus într-o imensă sală din complex, inaugurat în iunie, iar gărzi de onoare au fost instalate în post, potrivit unui fotograf AFP, informează Mediafax.
„Funeraliile lui Mihail Kalaşnikov se vor desfăşura conform protocolului de stat, care prevede participarea unor reprezentanţi ai statului de cel mai înalt rang, a unei escorte şi orchestrei„, a anunţat administraţia cimitirului, citată de agenţia Interfax.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi alţi invitaţi de marcă erau aşteptaţi la ceremonie, care urma să înceapă la ora 9.00 GMT în complexul memorialului militar de la Mîtişci, lângă Moscova, conceput ca un panteon pentru militari ruşi iluştri.
Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi şeful administraţiei prezidenţiale Serghei Ivanov s-au aflat printre persoanele care au venit să îi aducă un ultim omagiu lui Kalaşnikov în acest complex vast, care ocupă 53 de hectare, alcăruit dintr-un cimitir şi un muzeu militare.
„Este un cimitir-memorial unic în lume (…), în care se vor odihni cei mai buni compatrioţi ai noştri. Mihail Timofeievici va fi primul dintre ei”, a subliniat înainte de ceremonie adjunctul ministrului Apărării, Nikolai Pankov, citat de agenţia publică RIA Novosti.
Pentru moment, doar trupul unui militar necunoscut, mort în al Doilea Război Mondial, a fost înhumat în acest loc emblematic pentru militarii ruşi.
Trei salve de puşti de asalt de tip AK-47 urmau să fie trase în onoarea lui Kalaşnikov, potrivit Ministerului Apărării.
Mihail Kalaşnikov a decedat luni, după o lungă perioadă de boală, la vârsta de 94 de ani, la Ijevsk, capitala Udmurtiei (Ural), la aproximativ 1.300 de kilometri est de Moscova, unde se află firma care fabrică armele care-i poartă numele.
Sicriul lui Kalaşnikov a fost transportat la Moscova joi, după ce aproximativ 60.000 de persoane au venit la Ijevsk să îi aducă un omagiu.
Kalaşnikov a afirmat în repetate rânduri că este mândru de arma pe care a conceput-o în 1947, promovîndu-i simplitatea. Puşca de tip AK-47 ar fi fost vândută, potrivit unor estimări, în aproximativ 100 de exemplare. Mihail Kalaşnikov nu a primit vreodată vreun ban de pe urma vânzării puştii care-i poartă numele, utilizată de armate din peste 80 de ţări.