Update: Sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatului actor Ion Dichiseanu a fost depus, în urmă cu puțin timp, la Teatrul Nottara. Oamenii au început deja să vină pentru a-și lua rămas bun de la regretatul actor. Tot aici se află și familia acestuia, fiica sa, Ioana, dar și fosta soție, Simona.
Update. Fiica lui Ion Dichiseanu a ajuns cu mașina mortuară la Spitalul Floreasca pentru a ridica trupul neînsuflețit al tatălui său. Sicriul alb va fi depus în foaierul Teatrului Nottara. La volanul dricului se afla, așa cum își dorea artistul, o femeie îmbrăcată în costum.
Ion Dichiseanu a murit la vârsta de 87 de ani, în brațele fiicei sale. Actorul era internat de mai bine de trei luni la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală, din cauza unor probleme de sănătate.
Trupul neînsufleţit al actorului Ion Dichiseanu va fi depus vineri, la ora 13.00, în foaierul Teatrului Nottara, iar cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu, se arată într-un comunicat transmis, joi seara, de Teatrul Nottara.
Acest proces se va desfășura cu respectarea normelor sanitare în vigoare, au mai spus reprezentanții teatrului.
Sâmbătă, la ora 10.00, cortegiul va pleca spre cimitirul Belu, unde va fi depus în capelă, iar slujba de înmormântare va avea loc ora 12.00. De asemenea, actorul Ion Dichiseanu va fi înmormântat cu onoruri militare.
„Ne luăm adio astăzi de la o mare personalitate artistică! Dumnezeu să-l odihnească!.(…) Unul dintre cei mai iubiți actori din România, Ion Dichiseanu, s-a stins din viață pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a petrecut pe scena Teatrului Nottara, care i-a fost „acasă”, se mai arată în comunicatul Teatrului Nottara.
Florin Piersic a transmis un mesaj emoţionant după moartea prietenului său, Ion Dichiseanu.
„Mi-a fost partener. In 1966 ne-am gasit impreuna pe platourile de filmare la filmul Tunelul, o coproducție internațională. Si iarasi in 1984 in Trandafirul Galben. Noi doi eram considerati cavalerii cinematografiei romanesti. De televiziune nu mai vorbesc in cate emisiuni ne-am intalnit. Dar dincolo de toate eram prieteni. O prietenie care a durat o viata.
L-am avut invitat la Iași in 2019 la Festivalul „Serile filmului romanesc, la a zecea editie, care mi-a fost dedicată. Am petrecut o saptamana impreuna si, Doamne ce ne-am mai bucurat.Bun, vesel, plin de energie si neastâmpăr. Asa era prietenul meu Ion Dichiseanu. Ti-ai iubit mult profesia si publicul Dicki, dragul meu si n-ai uitat nici o clipa de ce te-ai facut actor. Astazi insa destinul a facut ca tu, ” dezgustat de atatea măști grotești, sa iesi din scenă, plangand intre culise”, vorba poetului Mihai Coreanu. O lumina arde pentru sufletul tau. Ramai in amintirea mea, prieten al meu!”, a transmis actorul.
Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933 în Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București în 1959.
Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoția la Teatrul din Botoșani.
Este cunoscut datorită activității sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.
A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
Ion Dichiseanu a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, orașul său natal.
Totodată, în anul 2019 a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.