Faza de proiectare a tunelurilor de pe Autostrada Lugoj – Deva (A1), intră în faza de finalizare, iar constructorul român UMB ar urma să înceapă în două săptămâni să aducă utilajele pe teren. Aceste informații au fost transmise de către ministrul Transporturilor, Sorin Grineanu, la Timișoara. Este important de menționat că este primul contract de construcție pentru un tunel câștigat de Umbrărescu. Acesta este realizat în parteneriat cu un constructor din Bosnia.
Potrivit șefului Transporturilor, faza de proiectarea ar fi trebuit finalizată, conform contractului, abia în noiembrie, însă acesta va fi gata mai repede. În martie 2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că au început investigațiile geotehnice pe secțiunea Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva (A1). Potrivit reprezentanților CNAIR, echipele specializate lucrau cu cinci instalații de forat.
Lucrările pentru secțiunea tunelurilor „pentru urși” sunt finanțate prin PNRR și trebuie finalizate în 2026. Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.
Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.
Afaceristul din Bacău lucrează la foc automat pe șantiere. Tunelurile pe care le vor săpa firmele lui Dorinel Umbrărescu pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva (Holdea – Margina) vor fi executate prin metoda NATM (New Austrian Tunneling Method) și nu prin foraj cu utilaje TBM (cârtițe) așa cum se lucrează la tunelurile feroviare.
Constructorii vor utiliza metoda NATM și nu forarea cu scuturi, pentru că tunelurile nu au o lungime mare și nu s-ar justifica investiția (achiziție/închiriere) în TBM-uri cu diametru de 13 metri, spre deosebire de capul de foraj de la feroviar de 9 metri diametru.