Avocata care activează în cadrul Baroului din Grenoble a mers în data de 18 decembrie 2015 la penitenciarul clientului pe care urma să îi reprezinte în instanţă, într-un caz penal.
Când femeia a intrat în penitenciarul Villefranche-sur-Saône, a trecut prin punctul de control obligatoriu, pentru a merge apoi la vorbitor să discute cu clientul ei despre proces. Aparatul a scos sunete intermitente în momentul în care a trecut prin filtru. Suspicioasă, femeia-gardian i-a cerut să îşi scoată toate obiectele metalice pe care le avea asupra ei, dar şi pantofii şi să mai treacă o dată prin filtrul de securitate.
A trecut din nou prin filtru acesta a sunat din nou. De vină s-a dovedit a fi sutienul pe care îl purta avocata. Femeia gardian a constatat că susţinătorile metalice din cupă erau cele care provocau alarma aparatului şi i-a cerut să renunţe la el.
Avocata a fost ofensată şi a urmat un schimb de replici între cele două femei. Supraveghetoarea a chemat atunci un superior de-al ei – tot femeie – lăsându-o pe acesta să hotărască dacă îi va permite accesul la vorbitor, unde o aştepta clientul ei.
La intervenţia superiorului, femeia gardian a lasăt-o pe avocată să mergă la vorbitor, dar i-a pus în vedere ca, data viitoare când va mai veni, să nu mai poarte ci să îşi ia, eventual, o brasieră. Deranjată de această ofensă, avocata i-a spus că „avocatul este un auxiliar al justiţiei şi că, în această calitate, se presupune că nu poate să îi dea niciun lucru clientului său la vorbitor”. Enervată de această replică a avocatei, gardiana a refuzat din nou, categoric, să o mai lase să intre la vorbitorul penitenciarului.
Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Însuşi directorul penitenciarului a intervenit, cerându-i avocatei să îşi scoată sutienul şi să îl lase în maşină şi apoi să se întoarcă să stea de vorbă cu clientul ei.
Elsa Ghanassia, membră a Asociaţiei Avocaţilor pentru Apărarea Drepturilor Deţinuţilor a declarat presei franceze că ceea ce i s-a întâmplat avocatei este „pură umilinţă” şi „aduce atingere demnităţii profesiei şi persoanei” care o practică. În replică, Direcţia Administraţiei Penitenciarelor a făcut cunoscut faptul că „regulamentul interior al instituţiei se aplică tuturor persoanelor care intră să viziteze deţinuţii, inclusiv avocaţilor, mai ales în perioada planului Vigipirat”, un plan de securitate maximă, din cauza atentatelor teroriste care au zguduit Franţa.