Un al doilea fost director al UM Sadu a fost reţinut, cel de-al treilea, lăsat în libertate

Un al doilea fost director general al Uzinei Mecanice Sadu, Nicolae Dijmărescu, a fost reţinut şi el pentru 24 de ore, marţi, în ancheta în care sunt urmăriţi penal trei foşti directori ai uzinei care ar fi folosit ilegal sute de tone de materiale din "rezerva de mobilizare" a unităţii.
Romania TV
03 sept. 2013, 16:09
Un al doilea fost director al UM Sadu a fost reţinut, cel de-al treilea, lăsat în libertate

Fostul director general al Uzinei Mecanice Sadu Nicolae Dijmărescu a fost audiat la Parchetul Tribunalului Gorj timp de câteva ore, în jurul orei 17.00 el fiind scos din sediul instituţiei cu cătuşe la mâini.

În drum spre maşina Poliţiei, el a spus că nu se aştepta la o astfel de decizie din partea procurorului de caz, mai ales că fusese audiat şi luni.

Nicolae Dijmărescu a fost reţinut la câteva ore după ce în acelaşi dosar fusese reţinut pentru 24 de ore şi Lori Boian, cel care a condus UM Sadu între 2005 şi 2012 şi care de anul trecut era director general adjunct al Romarm.

Citeşte şi Directorul adjunct al Romarm, reţinut pentru 24 de ore

Pe parcursul zilei a fost audiat la Parchetul Tribunalului Gorj şi un al treilea fost director general al UM Sadu, Ilie Lăudat, el declarând, la finalul audierilor, în timp ce pleca spre casă, că împotriva sa nu a fost dispusă nicio măsură restrictivă de către procurorul de caz.

Lăudat este cel care în cursul anului trecut, la preluarea mandatului de director general al UM Sadu, pentru câteva luni, a solicitat o comisie internă care să clarifice situaţia stocurilor constituite în cadrul „rezervei de mobilizare”, la finalul cercetărilor el fiind însă schimbat din funcţie, decizia fiind luată în cadrul Romarm, unde director general adjunct era Lori Boian, susţin surse judiciare.

Procurorii Parchetului Tribunalului Gorj au început urmărirea penală faţă de trei foşti directori generali de la Uzina Mecanică Sadu, precum şi faţă de un director de producţie şi un magazioner, aceştia fiind acuzaţi că au folosit în mod ilegal sute de tone de materiale din „rezerva de mobilizare” a unităţii.

Cei trei foşti directori generali sunt Lori Boian, Ilie Lăudat şi Nicolae Dijmărescu, Boian fiind, de anul trecut, director general adjunct al Romarm.

Începerea urmăririi penale în acest caz s-a făcut prin extinderea cercetărilor în dosarul de furt de armament de la UM Sadu, deschis în primăvară, declara, luni, agenţiei Mediafax purtătorul de cuvânt de la Parchetul Tribunalului Gorj, procurorul Cristina Ciobanu.

Cei trei sunt acuzaţi de instigare la delapidare. De asemenea, în sarcina lor se reţine comiterea unei infracţiuni prevăzută de o lege specială, infracţiune pentru care este cercetat şi un magazioner de la unitatea la care este angajat. Faţă de acesta s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de delapidare„, menţiona Ciobanu.

Conform sursei citate, cei trei foşti directori generali de la UM Sadu şi directorul de producţie l-au obligat pe magazionerul acuzat de delapidare să scoată cantităţi mari de materiale din „rezerva de mobilizare” pentru a le introduce în procesul de producţie.

Ca stare de fapt, se reţine că persoanele cu funcţii de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare, aflate în prezent în administrarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, prin scoaterea unor materiale şi introducerea în procesul de fabricaţie pentru producerea de muniţie, fără să fie întocmite documente legale care să ateste folosirea acestora şi influenţa pe care urmau să o aibă în preţul de cost al produselor finite„, declara Cristina Ciobanu.

Lori Boian este judecat, în prezent, într-un dosar în care este acuzat de moartea a două angajate de la UM Sadu, în urma unei explozii produse în februarie 2011. De asemenea, Nicolae Dijmărescu este judecat, de Tribunalul Gorj, în dosarul de furt de armament de la UM Sadu, în care, în luna mai, au fost trimişi în judecată şi zece angajaţi ai unităţii.

Procurorul care a instrumentat dosarul de trafic de armament furat de la UM Sadu şi vândut pe piaţa neagră a descoperit lipsa a sute de tone de materie primă din „rezerva de mobilizare”, surse judiciare declarând agenţiei Mediafax că prejudiciul estimat în acest caz depăşeşte 700.000 de lei, la valoarea de inventar din 2005.

Materialele din „rezerva de mobilizare” a unităţii constau în pulbere şi oţeluri speciale, folosite în procesul de producere a muniţiei, utilizarea acestora neputându-se face decât în baza unor aprobări speciale şi existând reguli stricte de gestionare.

În 25 martie, Poliţia Română, cu sprijinul SRI, a organizat un flagrant în localitatea Bumbeşti Jiu, localitate în care îşi desfăşoară activitatea Uzina Mecanică Sadu. Astfel, un ofiţer sub acoperire a cumpărat câteva sute de cartuşe furate, vânzătorul fiind un angajat al uzinei mecanice.

După realizarea flagrantului care a dus la deconspirarea reţelei, anchetatorii s-au prezentat cu mandat de percheziţie la Uzina Mecanică Sadu, muncitorii aflaţi atunci la muncă fiind trimişi acasă.

Anchetatorii au făcut un proces de inventariere a activelor uzinei, surse judiciare precizând atunci că muncitorii aveau acces la milioane de cartuşe produse aici anual şi a căror evidenţă nu era ţinută cu rigoare de nimeni din conducerea uzinei.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Schimbări la tichete de masă în 2025. Ce valoare vor avea anul acesta și ce obligații au angajatorii
Capital.ro
NU mai cresc pensiile! Ministrul Finanțelor a anunțat în fața României, la TV
Playtech.ro
Grigore Leșe, dus de urgență la spital. Artistul a fost luat cu...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Grigore Leşe, dus de urgenţă la spital. I s-a făcut rău la concert și...
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Singura categorie de pensionari din România ale căror pensii vor crește începând cu 1 martie 2025
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu! Va fi interzis la prezidenţiale: Este un pericol extraordinar!
StirileBZI
Cât costă rovinieta în 2025, în funcție de tipul mașinii. Acestea sunt tarifele din acest an
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Posibila achiziție a Groenlandei de către SUA ridică întrebări complicate despre evaluarea teritoriilor
MediaFlux
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux