Steaua lui Kapteyn, care poartă numele astronomului Jacobus Kapteyn, cel care a descoperit-o în 1898, este o pitică roșie din clasa M1, aflată la aproximativ 13 ani lumină de Soare, ce are o strălucire de magnitudinea 9 și poate fi văzută chiar și printr-un binoclu. Steaua lui Kapteyn este cea de-a 25-a stea în ordinea apropierii de Soare, prima fiind, desigur Proxima Centauri (4,2 ani lumină distanță), scrie Agerpres.
Două exoplanete, Kapteyn b și Kapteyn c, au fost descoperite recent în jurul Stelei lui Kapteyn, care este una dintre cele mai bătrâne stele din vecinătatea relativă a Soarelui. Una dintre aceste planete se află în așa-numita „zonă de aur” — la distanța potrivită față de steaua sa pentru a putea avea la suprafață apă în stare lichidă.
Planetele Kapteyn b și Kapteyn c au amândouă vârsta de aproximativ 11,5 miliarde de ani, adică de 2,5 ori mai mult decât vârsta Pământului, conform unui material publicat de un grup de oameni de știință coordonați de o echipă de cercetători de la Universitatea Queen Mary University din Londra. Acest material este publicat în ultimul număr al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Kapteyn b, planeta mai interesantă dintre cele două sub aspectul posibilității existenței vieții, este suficient de caldă pentru a permite existența apei în stare lichidă și astfel este și cea mai bătrână planetă pe care ar putea exista viață, din cele descoperite până în prezent.
Planeta Kapteyn b are o masă de cel puțin 5 ori mai mare decât cea terestră și are o perioadă de revoluție de doar 48 de zile (față de cele 365 de zile ale anului terestru). De cealaltă parte, Kapteyn c este mult mai masivă și încheie o perioadă de revoluție în 121 de zile. Fiind la o distanță mai mare față de steaua sa, pe această planetă nu poate exista apă în stare lichidă.