În urmă cu aproximativ o săptămână, o tragedie a avut loc în Moscova. Câțiva indivizi înarmați au organizat un atac armat la un centru de spectacole din regiunea Moscova, iar numărul victimelor ucise în atacul sângeros a depășit 60, în timp ce peste alte 100 de persoane au fost rănite.
O a noua persoană, suspectată de implicare în organizarea atentatului de la Crocus City Hall, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic și care s-a soldat cu 143 de morți, a fost arestată preventiv.
Cel de-al nouălea suspect, Nazrimad Lutfulloi, se va afla în arest preventiv până cel puţin pe 22 mai, a anunţat serviciul de presă al unui tribunal din Moscova.
Acesta este originar din Tajikistan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, la fel ca și ceilalți presupuşi autori ai atacului.
Autorităţile ruse nu au precizat deocamdată care sunt acuzațiile care i se aduc.
Atacul terorist de la Crocus City Hall, din urmă cu o săptămână, este considerat a doua cea mai sângeroasă criză din Rusia sub președinția lui Vladimir Putin de la luarea de ostatici și asediul din 1-3 septembrie 2004 de la școala din Beslan, când 334 de persoane, printre care 31 de teroriști, au fost ucise, iar alte peste 800 rănite.
Patru presupuşi atacatori au fost de atunci arestaţi, dar și mai mulţi suspecţi acuzaţi că i-au ajutat.
Vineri, Statul Islamic a confirmat arestarea a patru dintre membrii săi, pe care i-a identificat ca fiind autorii atacului.
În ciuda revendicări jihadiste clare, autorităţile ruse continuă să acuze Ucraina, conform Agerpres.ro.
Anchetatorii au declarat, vineri, că presupuşii atacatori au mărturisit că atacul a fost coordonat „de un bărbat sub pseudonim prin intermediul unor mesaje vocale pe aplicaţia de mesagerie Telegram”.
„La indicaţiile coordonatorului, teroriştii s-au îndreptat cu maşina, după comiterea crimei, spre frontiera ruso-ucraineană, cu scopul de a o traversa şi de a ajunge la Kiev pentru a primi recompensa ce le-a fost promisă”, a declarat Comitetul de anchetă rus, organismul însărcinat cu principalele dosare penale în Rusia, potrivit AP.com.
Acesta afirmase, joi. că autorii atentatului ar fi avut „legături cu naţionalişti ucraineni” şi că ar fi primit „importante” sume de bani provenind din Ucraina.
Liderul belarus Aleksandr Lukașenko l-a contrazis marți pe Vladimir Putin, afirmând că atacatorii au vrut să fugă inițial prin țara sa, dar nu au reușit și s-au îndreptat spre granița cu Ucraina.