Vremea continuă să afecteze piața de orez, determinând prețurile acestui aliment de bază să atingă cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani, scrie Bloomberg.
Livrările de orez erau deja sub impactul restricțiilor la export impuse anul trecut de către India, cel mai mare exportator mondial, precum și de îngrijorările legate de posibilele efecte ale secetei provocate de fenomenul meteo El Nino asupra producției din Asia de Sud-Est, o regiune semnificativă pentru cultura orezului. Inundațiile catastrofale din sudul Braziliei au amplificat acum aceste preocupări.
Prețurile orezului thailandez, care reprezintă un punct de referință pentru piața din Asia, au înregistrat o creștere de 71 de dolari de la începutul lunii aprilie până în prezent, atingând nivelul de 649 de dolari pe tonă. Acest aliment este esențial în dieta a miliarde de persoane din Asia și Africa, iar recenta creștere a prețurilor ar putea intensifica presiunile inflaționiste și ar putea determina majorarea facturilor la import pentru cumpărători.
Citește și: Alimentele pe care să nu le ții niciodată unele lângă altele. Există riscul să se deterioreze mai repede
Inundaţiile din Brazilia au contribuit la recenta creştere a preţurilor, în condiţiile în care statul Rio Grande do Sul, care este responsabil pentru 70% din întreaga producţie de orez a Braziliei, este aşteptat să fie afectat de inundaţii timp de mai multe săptămâni.
„Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă”, spune Charles Hart, analist pe materii prime la BMI.
Recent, președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a anunțat că recoltarea orezului în statul Rio Grande do Sul va fi amânată din cauza ploilor, ceea ce ar putea determina Brazilia să fie nevoită să importe orez. Brazilia ocupă locul nouă în clasamentul exportatorilor de orez, conform datelor furnizate de Departamentul american al Agriculturii.
Un alt factor care influențează prețurile este întârzierea cu care noua recoltă ajunge pe piață în Asia de Sud-Est. Thailanda este al doilea cel mai mare exportator de orez, în timp ce Vietnamul ocupă locul trei. În ceea ce privește cererea, Indonezia continuă să achiziționeze cantități semnificative de orez