Scumpirile nu se domolesc în supermarket-uri, cel puţin asta arată datele de la statistică. Indiferent că vorbim de mâncare, produse pentru casă sau servicii. Inflaţia în luna februarie a urcat la 5%. Pe lista produselor alimentare care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an se află margarina. Preţul a crescut cu 17 procente. Astfel că o astfel de cutie de margarină a ajuns să coste 13 lei.
Un român a ajuns să consume 3 kilograme de margarină pe an – pe tartine, la mic dejun, dar mai ales în merdenele, cornuri și biscuiți. Margarina conţine uleiuri vegetale solidificate prin hidrogenare, iar procesul poate duce la formarea de grăsimi trans, care se depun pe artere. Este un aliment foarte ieftin în comparaţie cu untul, pe care ţările dezvoltate încearcă să îl elimine pe cât posibil.
Odată cu scumpirea margarinei, se scumpesc şi alte produse. Cum ar fi cele de patiserie. Spre exemplu, mucenicii. Pe etichetă scrie clar că unul dintre ingrediente este margarina.
Şi produsele sănătoase, fructele sau legumele, ne costă mai mult. În pieţe, kilogramul de varză nouă e 13 lei, iar cel de cartofi noi – 15 lei. Ardeii costă şi 25 de lei. Detergenţii s-au scumpit cu 10%, iar articolele de igienă cu 5%. Serviciile sunt cele care pun cea mai mare presiune pe rata inflaţiei, iar dintre servicii cele din resraurante înregistrează creşteri consistente de preţuri, cu 8 procente, în comparaţie cu anul trecut.
„Semnificativ s-a scumpit carnea de vită, brânzeturile pe care le folosim la pizza, carnea pe care o folosim la toast-uri, la burgeri. Cumpără mai puţin, dar încercăm să le facem mai bune, să le putem vinde”, spune Sorin Tase, reprezentant restaurant.
„Acesta e doar începutul. Având în vedere că avem noi factori care vin din exterior şi care vor tinde să pună presiune asupra preţurilor„, spune Christian Năsulea, profesor de economie. Estimarea Băncii Naţionale pentru finalul anului este o inflaţie de 3,8%.
Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii economice în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii şi creşterea preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, până în aprilie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.
Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2025, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -7%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +25%).
Construcţii
Potrivit estimărilor din luna februarie 2025, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%).
Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +33%).
Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +15%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).
Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).
Servicii
Conform estimărilor din luna februarie 2025, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +19%).