Un aliment nesănătos consumat în cantităţi industriale de români s-a scumpit. Urmează alte scumpiri în supermarket-uri

Un român a ajuns să consume 3 kilograme de margarină pe an - pe tartine, la mic dejun, dar mai ales în merdenele, cornuri și biscuiți.
Filip Stan
14 mart. 2025, 08:58
Un aliment nesănătos consumat în cantităţi industriale de români s-a scumpit. Urmează alte scumpiri în supermarket-uri

Scumpirile nu se domolesc în supermarket-uri, cel puţin asta arată datele de la statistică. Indiferent că vorbim de mâncare, produse pentru casă sau servicii. Inflaţia în luna februarie a urcat la 5%. Pe lista produselor alimentare care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an se află margarina. Preţul a crescut cu 17 procente. Astfel că o astfel de cutie de margarină a ajuns să coste 13 lei.

Pronosticul crunt al unui economist: Ne paște criza. Scumpiri de la 1 iulie, din cauza creşterii preţurilor la energie şi carburanţi

Un român a ajuns să consume 3 kilograme de margarină pe an – pe tartine, la mic dejun, dar mai ales în merdenele, cornuri și biscuiți. Margarina conţine uleiuri vegetale solidificate prin hidrogenare, iar procesul poate duce la formarea de grăsimi trans, care se depun pe artere. Este un aliment foarte ieftin în comparaţie cu untul, pe care ţările dezvoltate încearcă să îl elimine pe cât posibil.

Tăvălug de scumpiri în supermarket: Odată cu scumpirea margarinei, se scumpesc şi alte produse

Odată cu scumpirea margarinei, se scumpesc şi alte produse. Cum ar fi cele de patiserie. Spre exemplu, mucenicii. Pe etichetă scrie clar că unul dintre ingrediente este margarina.

Şi produsele sănătoase, fructele sau legumele, ne costă mai mult. În pieţe, kilogramul de varză nouă e 13 lei, iar cel de cartofi noi – 15 lei. Ardeii costă şi 25 de lei. Detergenţii s-au scumpit cu 10%, iar articolele de igienă cu 5%. Serviciile sunt cele care pun cea mai mare presiune pe rata inflaţiei, iar dintre servicii cele din resraurante înregistrează creşteri consistente de preţuri, cu 8 procente, în comparaţie cu anul trecut.

România se pregătește de noi scumpiri. Prețurile pentru produsele de la raft ar urma să crească în medie cu 35%

„Semnificativ s-a scumpit carnea de vită, brânzeturile pe care le folosim la pizza, carnea pe care o folosim la toast-uri, la burgeri. Cumpără mai puţin, dar încercăm să le facem mai bune, să le putem vinde”, spune Sorin Tase, reprezentant restaurant.

Acesta e doar începutul. Având în vedere că avem noi factori care vin din exterior şi care vor tinde să pună presiune asupra preţurilor„, spune Christian Năsulea, profesor de economie. Estimarea Băncii Naţionale pentru finalul anului este o inflaţie de 3,8%.

Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii economice în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii şi creşterea preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, până în aprilie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2025, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -7%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +25%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna februarie 2025, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +33%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +15%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).

Servicii

Conform estimărilor din luna februarie 2025, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +19%).

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum arată cozonacul perfect. Rețeta Sandei Marin
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai