Un alt război pe teritoriul defunctei URSS. Focuri intense de armă la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan

Mai mulţi soldaţi au murit într-un schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia, transmit agenţiile de presă.
Filip Stan
12 apr. 2023, 08:04
Un alt război pe teritoriul defunctei URSS. Focuri intense de armă la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan

Un schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia s-a soldat cu şapte soldaţi morţi de cele două părţi, într-o regiune pe care cele două ţări şi-o dispută, scenă a unor ciocniri regulate, au anunţat marţi autorităţile armene şi azere, transmite AFP.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz s-au ciocnit în timpul unui scurt război în 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, câştigat de Baku, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord de pace. Confruntări mortale în Nagorno-Karabah sau la graniţa dintre cele două ţări continuă să izbucnească periodic.

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală. „Satan” poate lovi la peste 5000 km distanţă VIDEO

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Azerbaidjan publicat marţi seara, trei soldaţi ai armatei au fost ucişi în timpul „reprimării provocării părţii armene”, fără a menţiona niciun rănit în acest stadiu.

De partea armeană,”patru soldaţi au fost ucişi şi alţi şase răniţi”, potrivit Ministerului Apărării de la Erevan.

Potrivit Ministerului Apărării din Azerbaidjan,”poziţiile armatei armene dislocate în apropierea localităţii Dyg (la graniţa dintre cele două ţări) au deschis focul asupra poziţiilor azere”, care „au răspuns cu focuri de armă”.

Conform relatării armene,”marţi, la ora 16:00 (12:00 GMT), soldaţii azeri au deschis focul asupra militarilor din Armenia care efectuau lucrări de inginerie”.

Ca urmare a acestei escaladări a tensiunilor, ministrul armean al apărării, Souren Papikian, care se afla la Bruxelles, şi-a întrerupt vizita pentru a se întoarce în Armenia, a declarat ministerul său într-un comunicat.

O regiune muntoasă populată în principal de armeni şi care s-a separat de Azerbaidjan la dezmembrarea Uniunii Sovietice, Nagorno-Karabah continuă să otrăvească relaţiile dintre Erevan şi Baku. Conflictul din 2020 a condus la înfrângerea militară a armenilor şi la un acord de încetare a focului susţinut de Rusia, care a desfăşurat trupe de menţinere a păcii. Acestea au spus că au remarcat „două încălcări ale încetării focului”.

Contraofensiva Ucrainei. Dronele lui Zelenski au lovit obiective pe teritoriul Rusiei

De atunci, premierul armean Nikol Pashinyan şi preşedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev s-au întâlnit de mai multe ori, inclusiv cu medierea UE şi SUA, pentru a discuta despre un acord de pace. Nu există însă rezultate concludente în această etapă.

Un prim conflict între cele două părţi, la începutul anilor 1990, a făcut 30.000 de morţi şi s-a încheiat cu o victorie armeană cu sprijinul Moscovei. Azerii şi-au luat revanşa în toamna anului 2020, în timpul unui al doilea război, soldat cu 6.500 de morţi, care i-a permis să recupereze multe teritorii.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cinci zodii au parte de schimbări radicale și noroc major. Din 15 iulie primesc tot ce își doresc, bogății, relații noi și succes garantat
Capital.ro
Rusia a luat decizia astăzi, 3 Iulie. Au suspendat totul. Anunțul venit de la Kremlin
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Când intră banii în luna iulie
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Vreme uluitoare în România. Ninge în plină vară!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
România, la jumătatea mediei europene în privința polițelor de asigurare
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?