În Insulele Marshall, consecințele schimbărilor climatice sunt vizibile cu ochiul liber. Nivelul apei creşte într-un ritm alarmant, situaţia fiind cu atât mai dramatică în acest mic arhipelag din Pacific cu cât acesta se află la doar doi metri deasupra nivelului apei. Prea expusă la criza climatică pentru a rămâne, o parte din populație încearcă să părăsească insulele.
Un american, Paul Petersen, a văzut această situație tragică ca pe o modalitate de a face bani: a încurajat femeile sărace din aceste insule să meargă în Statele Unite, pentru a-și da bebelușii familiilor americane, în schimbul câțiva dolari, upă cum scrie The Independent.
Fost politician, controlor regional republican, dar și avocat pentru adopții, Paul Petersen a organizat în total peste șaptezeci de astfel de adopții ilegale în doar trei ani, vânzând copiii acestor mame către familii din statele Arizona, Utah și Arkansas. Americanul a vizat de fiecare dată copiii mici, din familii vulnerabile şi, la rândul lor, mamele biologice nu erau întru totul informate cu privire la termenii acestor adopții și se gândeau că într-o zi au să-și vadă copilul.
Citeşte şi Criză climatică: Suedia îşi închide ultima centrală pe cărbune cu doi ani înainte de termen
Ca urmare a acestui truc sinistru, Paul Petersen s-a îmbogățit şi a ajuns să dețină mai multe reședințe și mașini de lux. În cele din urmă demascat şi a fost condamnat pe 8 decembrie la șase ani de închisoare în Arkansas, prima dintre cele trei pedepse pe care va trebui să le execute.
Povestea lui Paul Petersen și a acestor copii strămutați evocă o problemă mai mare: cea a migrației și a tragediilor umane cauzate de schimbările climatice. Insulele Marshall, o mică bucată pământ de 180 km² pierdută în Oceanul Pacific, se află cu adevărat pe prima linie în fața schimbărilor climatice. În plus față de creşterea nivelului mării care amenință să înghită insula – nivelul a crescut cu 0,7 centimetri pe an, începând cu 1993 – cei peste 70.000 de locuitori de aici au avut de-a face şi cu un ciclon devastator, în 2015.