Publicat într-un tiraj de 1 milion de exemplare, acest număr revine la filonul anticlerical reprezentativ pentru identitatea revistei, publicând pe prima pagină caricatura unui Dumnezeu cu barbă, cu privirea furioasă, roba însângerată și un Kalașnikov în spate, însoțit de titlul „Un an mai târziu, asasinul încă în libertate”.
„Charlie a fost mereu o publicație de luptă, însă o luptă distractivă, deconectantă!”, a declarat pentru AFP desenatorul Riss, directorul săptămânalului, supraviețuitor al masacrului soldat cu moartea a 12 dintre colegii săi.
„Charlie Hebdo nu face niciun compromis”, observă și cotidianul Le Parisien.
„Indiferent dacă ne place sau nu, ei sunt ‘Charlie’!” (…) La un an după crima din 7 ianuarie putem să fim siguri de un lucru: împotriva tuturor bigoților, fanaticilor, îngenunchiaților, conformiștilor și dogmaticilor, Charlie trăiește” constată și directorul publicației Libération, Laurent Joffrin, al cărui ziar a găzduit redacția Charlie Hebdo după atac, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Charlie Hebdo, la un an după atacurile teroriste care au luat Franţa pe nepregătite
Însă acest ateism provocator nu este gustat de toată lumea, mai ales că Dumnezeul din caricatura de pe prima pagină prezintă și însemnul creștin al „Ochiului atoatevăzător”. Publicația Vaticanului, l’Osservatore Romano, a deplâns încă de marți faptul că „în spatele drapelului înșelător al unei laicități fără compromisuri”, săptămânalul omite să menționeze faptul că numeroși lideri religioși au condamnat violența în numele religiei.
Președintele Consiliului musulmanilor din Franța, Anouar Kbibech, s-a declarat „rănit” de această caricatură care „îi vizează pe toți credincioșii, indiferent de religie”.
Publicarea acestui număr special nu a dus la formarea de cozi la chioșcurile de ziare așa cum s-a întâmplat cu numărul publicat imediat după atacul terorist asupra redacției, care s-a vândut în peste 7,5 milioane de exemplare și a impus în conștiința colectivă sloganul ‘Je suis Charlie!’.
„Eu nu mai sunt Charlie”, a declarat pentru radio Europe 1 Alain Juppé, contracandidatul lui Nicolas Sarkozy din partea opoziției de dreapta în viitoarele alegeri prezidențiale, adăugând că acest număr aniversar nu i s-a părut amuzant.
În prezent săptămânalul se vinde, în medie, în 100.000 de exemplare la chioșcurile de difuzare a presei, dintre care 10.000 de exemplare în afara Franței. De asemenea, revista are aproximativ 183.000 de abonați. Înainte de atacul terorist, publicația Charlie Hebdo avea mari dificultăți financiare și se vindea în doar aproximativ 30.000 de exemplare pe săptămână.
Într-un editorial vitriolat publicat în numărul de miercuri Riss amintește că această publicație nu este interesată să se facă plăcută unui număr cât mai mare de cititori și că erau mulți cei care îi doreau dispariția încă dinaintea atacurilor teroriste. „Convingerile ateilor și laicilor pot muta chiar și mai mulți munți decât credința celor religioși”, susține el.
Zece jurnaliști au trecut în tabăra Charlie Hebdo după atacul de acum un an, însă absența celor care și-au pierdut viața atunci, printre care caricaturiștii Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré și Charb, continuă să fie resimțită.