A trecut un an de la diagnosticarea primului caz de coronavirus în România, iar țara noastră are cu peste 20.000 de persoane mai puțin. Pe 26 februarie a fost diagnosticat primului român infectat cu coronavirus, era vorba despre un tânăr din Prigoria, Gorj, care a fost contact direct cu ”pacientul 0” , un italian care venise cu interes de afaceri în România.
Au urmat zile pline de frică, de incertitudine, iar autoritățile nu știau încă cum să gestioneze toată situația. S-au luat măsuri disperate în localitatea tânărului infectat: s-au închis școlile, s-au închis zonele pe unde a trecut pacientul, carantinarea întregii sale familii și nu în cele din urmă, internarea în spital a lui Sergiu Sgurescu, primul român confirmat.
Un an de la primul caz de COVID în România. Tratarea primului pacient cu COVID a fost superficială, la externarea din spital Sergiu a declarat că a fost tratat cu ”ciorbică” și că nu crede în existența coronavirusului.
La doar câteva zile de la externarea lui Sergiu Sgurescu, România avea să intre în STARE DE URGENȚĂ. Au urmat luni de stat în casă, de ieșit afară cu declarații, de restaurante sau mall-uri închise, localități și orașe carantinate. Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarase pandemie de coronavirus.
”Redeschiderea” României a venit pe 15 mai și a fost privită ca o izbăvire pentru românii care așteptau reîntoarcerea la o viață normală. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, România avea peste 1.000 de decese și peste 16.o00 de persoane infectate cu coronavirus, iar pandemia era pe de parte de a se fi terminat. Am intrat în stare de alertă imediat după expirarea stării de urgență și așa am rămas până în prezent.
În luna noiembrie s-au închis școlile, măsură care i-a nemulțimit pe români. Elevii s-au întors la școală pe 8 februarie, însă nici acum în formă completă, întoarcerea fiind în funcție de rata de infectare din fiecare județ, localitate.
În 365 de zile de la primul caz de coronavirus din România au murit peste 20.000 de persoane. În această perioadă românii s-au dezobișnuit de lucratul de la birou, de călătorit, de vizite la restaurante și cafenele, de ieșit afară după ora 23:00 sau de mers la petreceri, nunți, botezuri.
Un an de la primul caz de COVID în România.În prezent, în România sunt aproape 800.000 de oameni care au trecut prin boală, peste 733.000 au fost declarați vindecați, iar 20.167 au decedat.
Însă, speranța încă există printre români, mai ales după ce în ziua de Crăciun a ajuns pe teritoriul țării noastre primele 10.000 de doze de vaccin Pfizer BioNTech. De la prima persoană vaccinată în România, o asistentă medicală, în România au fost vaccinate peste 872.000 de persoane.
Autoritățile speră și consideră că vor atinge pragul de 70% din populația României vaccinată în luna septembrie, iar abia atunci vom putea spune că România a scăpat de coronavirus sau că măcar s-a diminuat pandemia.