Pe 24 februarie anul acesta se împlinește un an de când a început războiul din Ucraina. Strategia abordată de președintele Rusiei trebuia să fie o operațiune fulger, însă după un an, războiul tot continuă, fără gând de retragere.
Bilanțul a ajuns să numere zeci de mii de morți, economie distrusă, distrugeri semnificative, conform AFP.
Potrivit Norvegiei, numărul decedaților sau răniților ruși este de 180.000, iar 100.000 de partea ucraineană. Armata ucraineană folosește mai mereu un limbaj specific războiului pentru a defini strategia rusă: „măcelărie”, „carne de tun”.
Citește și Război Ucraina. Bombardamente intense în Lugansk – Se cere evacuarea de urgență a civililor
Prizonierii s-au alăturat și ei, armatei ruse, însă cu condiții stricte. Aceștia sunt amenințați de camarazi cu arme și le este interzisă întoarcerea.
Peste 20.000 de cetățeni ucraineni și-au găsit sfârșitul în bătălia care a fost dusă la Mariupol. Cadavrele civililor erau împrăștiate pe străzile orașului după trei luni de atacuri continue din partea Rusiei.
Până la acest moment până la 40.000 dintre camarazii ucraineni și-au pierdut viața în lupta dusă cu Rusia, conform surselor occidentale. ONU a estimat că la sfârșitul lunii ianuarie, numărul morților și răniților a crescut la 18.000 și 400 de copii morți. ONU a adăugat că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”, iar victimele au murit în urma bombardamentelor trimise de armata rusă.
Tot în urma unui bombardament dat într-un bloc de apartamente în Dnipro, au fost uciși cel puțin 45 de persoane, la care se adaugă și șase copii.
Un pericol pe termen lung îl pot avea minele. Teritoriul ucrainean este contaminat cu 30% de mine, anunță Kievul, care totodată este acuzat de Human Rights Watch HRW, pentru că a diseminat mine antipersonal în regiunea Izium în partea de est. Pentru a reuși să decontamineze solul, potrivit specialiștilor, vor dura zeci de ani.
65.000 de crime presupuse au fost raportate, potrivit comisarului european pentru justiţie, Didier Reynders. Imagini marcante ale războiului din Ucraina vor rămâne neuitate. Cadavrele civililor găsiți unii cu mâinile legate la spate, alții împrăștiați pe străzi, gravidă evacuată pe targă fără șansă la supraviețuire etc.
Kievul a declarat că peste 16.000 de cetățeni ucraineni au fost transferați în Rusia, în urma violurilor, torturii și răpirilor de copii.
Pe 2 martie 2022 s-a deschis o anchetă de către Curtea Penală Internațională, în ceea ce privește crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina.
Oameni lăsați fără locuri de muncă, fabrici închise, clădiri distruse, infrastructura la pământ. Acestea sunt imaginile surprinse în partea de sudul și estul Ucrainei, de când lupta s-a concentrat asupra Kievului care nu se lasă cucerit.
Costurile s-au dus într-o extremă dramatică pentru țară, al cărei PIB s-a contractat cu 35% în 2022, conform Băncii Mondiale. Valoarea pagubelor a ajuns la 138 de miliarde de dolari și peste 34 de miliarde de pierderi pentru agricultură, potrivit școlii de economie de la Kiev.