Un an teribil de război în Ucraina! Bilanţul care schimbă vieţile oamenilor – pierderi importante, crime fără milă, economie dusă pe apa sâmbetei

Războiul inițiat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022 asupra Ucrainei rămâne în deplină desfășurare. Cu toate acestea, Kievul continuă să reziste, iar bilanțul devine din ce în ce mai terifiant.
Alina Costache
14 feb. 2023, 11:27
Un an teribil de război în Ucraina! Bilanţul care schimbă vieţile oamenilor - pierderi importante, crime fără milă, economie dusă pe apa sâmbetei

Pe 24 februarie anul acesta se împlinește un an de când a început războiul din Ucraina. Strategia abordată de președintele Rusiei trebuia să fie o operațiune fulger, însă după un an, războiul tot continuă, fără gând de retragere.

Bilanțul a ajuns să numere zeci de mii de morți, economie distrusă, distrugeri semnificative, conform AFP.

Războiul din Ucraina: Bilanțul înfricoșător al militarilor uciși

Potrivit Norvegiei, numărul decedaților sau răniților ruși este de 180.000, iar 100.000 de partea ucraineană. Armata ucraineană folosește mai mereu un limbaj specific războiului pentru a defini strategia rusă: „măcelărie”, „carne de tun”.

Citește și Război Ucraina. Bombardamente intense în Lugansk – Se cere evacuarea de urgență a civililor

Prizonierii s-au alăturat și ei, armatei ruse, însă cu condiții stricte. Aceștia sunt amenințați de camarazi cu arme și le este interzisă întoarcerea.

Cimitir pe străzi după războiul din Ucraina

Peste 20.000 de cetățeni ucraineni și-au găsit sfârșitul în bătălia care a fost dusă la Mariupol. Cadavrele civililor erau împrăștiate pe străzile orașului după trei luni de atacuri continue din partea Rusiei.

Până la acest moment până la 40.000 dintre camarazii ucraineni și-au pierdut viața în lupta dusă cu Rusia, conform surselor occidentale. ONU a estimat că la sfârșitul lunii ianuarie, numărul morților și răniților a crescut la 18.000 și 400 de copii morți. ONU a adăugat că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”, iar victimele au murit în urma bombardamentelor trimise de armata rusă.

Tot în urma unui bombardament dat într-un bloc de apartamente în Dnipro, au fost uciși cel puțin 45 de persoane, la care se adaugă și șase copii.

Un pericol pe termen lung îl pot avea minele. Teritoriul ucrainean este contaminat cu 30% de mine, anunță Kievul, care totodată este acuzat de Human Rights Watch HRW, pentru că a diseminat mine antipersonal în regiunea Izium în partea de est. Pentru a reuși să decontamineze solul, potrivit specialiștilor, vor dura zeci de ani.

Crime fără milă

65.000 de crime presupuse au fost raportate, potrivit comisarului european pentru justiţie, Didier Reynders. Imagini marcante ale războiului din Ucraina vor rămâne neuitate. Cadavrele civililor găsiți unii cu mâinile legate la spate, alții împrăștiați pe străzi, gravidă evacuată pe targă fără șansă la supraviețuire etc.

Citește și Război în Ucraina. Lovitură năprasnică a Rusiei duminică seara, atac cu drone sinucigaşe şi rachete în marile oraşe

Kievul a declarat că peste 16.000 de cetățeni ucraineni au fost transferați în Rusia, în urma violurilor, torturii și răpirilor de copii.

Pe 2 martie 2022 s-a deschis o anchetă de către Curtea Penală Internațională, în ceea ce privește crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina.

O economie dusă pe apa sâmbetei

Oameni lăsați fără locuri de muncă, fabrici închise, clădiri distruse, infrastructura la pământ. Acestea sunt imaginile surprinse în partea de sudul și estul Ucrainei, de când lupta s-a concentrat asupra Kievului care nu se lasă cucerit.

Costurile s-au dus într-o extremă dramatică pentru țară, al cărei PIB s-a contractat cu 35% în 2022, conform Băncii Mondiale. Valoarea pagubelor a ajuns la 138 de miliarde de dolari și peste 34 de miliarde de pierderi pentru agricultură, potrivit școlii de economie de la Kiev.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un turist român ajuns pe plaja din Olimp: ”Unde trăim, în Africa de Sud?”
Capital.ro
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în lege
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Emisarii armean și turc s-au întâlnit la graniță pentru normalizarea relațiilor bilaterale
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?