Un angajat român al companiei Roca Sanitario din Spania a obținut în instanță despăgubiri de 218.367,52 euro, după ce firma i-a refuzat, în mod repetat, reintegrarea în muncă la finalul unui concediu voluntar. Curtea Supremă din Spania i-a dat definitiv dreptate, stabilind că societatea i-a încălcat dreptul preferențial la reintegrare, recunoscut de legislația muncii, și a confirmat obligația acesteia de a plăti o compensație semnificativă pentru prejudiciul cauzat.
Concedieri 2025. Continuă coşmarul pentru bugetari, o altă companie de stat face disponibilizări
Angajatul, cu o vechime de peste 30 de ani în cadrul Roca Sanitario, solicitase în anul 2004 un concediu voluntar fără plată, care i-a fost aprobat de companie. Doi ani mai târziu, în august 2006, acesta a cerut să fie reintegrat pe un post în cadrul firmei. Societatea a primit solicitarea, însă nu a luat nicio măsură concretă în acest sens. În octombrie același an, angajatul a reiterat cererea, dar răspunsul a fost, din nou, lipsit de angajamente clare. În 2007, a transmis o nouă solicitare de reintegrare, însă compania a invocat lipsa posturilor vacante, deși a informat că cererea sa rămâne „în curs de soluționare”, potrivit Știri Diaspora.
În anii următori, în lipsa unei reacții concrete din partea companiei, angajatul a deschis mai multe procese, însă acestea au fost respinse de instanțele inferioare fie pentru că nu s-a constatat existența unei concedieri propriu-zise, fie pentru că procedura aleasă de reclamant nu a fost considerată adecvată.
Totuși, în noiembrie 2019, angajatul a transmis o nouă solicitare de reintegrare, iar compania a refuzat din nou, invocând, ca și în trecut, lipsa posturilor vacante. Însă, angajatul a descoperit că, cu doar câteva luni înainte, în mai 2019, Roca Sanitario transformase mai multe contracte de muncă temporare în contracte permanente, pe posturi echivalente cu cele pe care le ocupase anterior. Acest fapt a contrazis argumentul companiei privind lipsa pozițiilor disponibile și a constituit baza unei noi acțiuni în instanță.
Tribunalul Social nr. 29 din Barcelona a admis cererea angajatului, recunoscându-i dreptul preferențial la reintegrare și acordându-i o compensație financiară de peste 218.000 de euro pentru salariile pierdute în perioada 2012–2021. Instanța a motivat că Roca Sanitario a încălcat articolul 46.5 din Statutul lucrătorilor, conform căruia salariatul aflat în concediu voluntar are prioritate la ocuparea unui post echivalent cu cel deținut anterior, dacă solicitarea a fost formulată în timp util.
Deși compania a susținut că transformările contractuale s-au făcut în urma unor angajamente asumate prin acorduri colective cu reprezentanții legali ai salariaților, instanța a clarificat că aceste acorduri nu pot prevala asupra drepturilor individuale ale angajaților. Mai precis, posturile ocupate de lucrători temporari ar fi trebuit oferite cu prioritate angajatului aflat în concediu, încă din momentul în care acesta a solicitat reintegrarea.
Roca Sanitario a contestat decizia la Înalta Curte de Justiție a Cataloniei, dar și această instanță a menținut hotărârea favorabilă angajatului. În ultimă instanță, compania a formulat un recurs în casație pentru unificarea jurisprudenței la Curtea Supremă a Spaniei, invocând un pretins conflict între dispozițiile din acordurile colective și drepturile individuale la reintegrare.
Curtea Supremă a respins recursul, reafirmând principiul că dreptul salariatului aflat în concediu la a fi reintegrat pe un post vacant are prioritate față de alte considerente colective sau contractuale. Instanța a subliniat că posturile ocupate ulterior de salariați temporari, ulterior transformați în permanenți, trebuie considerate vacante din perspectiva reintegrării, iar faptul că angajatorul nu le-a oferit lucrătorului respectiv constituie o încălcare gravă a obligațiilor legale.