Un articol a oripilat oamenii de pe rețelele de socializare: „De ce sunt femeile mai grase decât bărbații în lumea arabă”

Un articol din The Economist a șocat o lume întreagă după ce a folosit cuvântul „fat”(grasă) de șase ori.
Bianca Bocioacă
07 oct. 2022, 21:04
Un articol a oripilat oamenii de pe rețelele de socializare: „De ce sunt femeile mai grase decât bărbații în lumea arabă”

Articolul, ilustrat cu fotografia unei actrițe din Irak, a stârnit indignarea întregii lumi pe rețelele de socializare. Cuvântul „grasă” a fost scris de șase ori în acesta. Enas Taleb, actrița din forografie, a dat publicația în judecată pentrru defăimare.

Nu au fost folosiți termeni precum celulită, vergeturi sau colăcei, dar „grasă”, care este un termen tabu în media, a fost folosit de de foarte multe ori. The Economist a abordat tema obezității din perspectiva  mai multor aspecte: sărăcie, discriminare, sănătate și cutume din lumea arabă. În articol apare și fotografia actriței celebre din Irak,  cu forme voluptoase, în vârstă de 42 de ani, femeia fiind considerată ideală în această țară.

Citește și: Ceaiul care te scapă rapid de grăsimea de pe burtă. Face minuni şi cu celulita

Profund deranjată de articol, a acționat publicația în istanță. „Acest articol este o insultă nu numai pentru mine, ci și o încălare a drepturilor tutror femeilor irakiene și arabe. O elevă care merge la școală și aude comentarii răutăcioase și studenți care o agresează pentru că este grasă, cum s-ar simți?”, a declarat Enas Taleb pentru Associated Press.

„Mi-au folosit fotografia în acest context, într-un mod dureros, negativ. Sunt împotriva modului în care este folosit corpul unei persoane pentru a stabili valoarea unei ființe umane”, a subliniat actrița.

Samantha Kane, avocata părții vătămate, a demarat o acțiune în justiție, primul pas fiind să trimită o scrisoare către The Economist, solicitând publicației să ofere scuze pentru „vătămarea gravă cauzată actriței”. Enas speră că procesul de defăimare să fie un mesaj pentru femei și să le ajute pe acestea să-și spună „mă iubesc, sunt puternică, pot să înfrunt aceste dificultăți”.

Pe rețelele de socializare, în special pe Twitter, articolul a pornit o adevărată isterie. Numeroase publicații, jurnaliști, femei arabe și personalități au criticat abordarea. The Economist nu a făcut niciun comentariu ulterior publicării articolului.

Citește și: Sucul-minune care topeşte celulita, netezeşte pielea şi îi redă elasticitatea. Cum trebuie consumat pentru rezultate maxime