Artistul danez contemporan, Jens Haaning, a primit din partea Muzeului de Artă Modernă, Kinsten, suma de 84.000 de dolari pentru a-i folosi la reproducerea a două lucrări proprii, însă artistul a oferit în schimb instituției o experiență cu totul neașteptată.
Haaning, cunoscut pentru viziunea sa conceptuală asupra artei, trebuia să reproducă pentru Muzeul de Artă MOdernă, Kinsten, două dintre lucrările sale anterioare denumite „Un venit anual mediu în Danemarca” din 2010, respectiv „Un venit anual din Austria” din 2007. Pentru ambele lucrări, Haaning a folosit bacnote ca materie primă.
Muzeul a încheiat și un contract cu artistul, în care se stipula că întreaga sumă de bani trebuie să apară în cele două lucrări.
Operele de artă pe care artistul danez trebuia să le reproducă erau menite pentru o expoziție de grup cu mai mulți arrtiști contemporani.
Curatorul expoziției a primit un e-mail în care Jens Haaning îl anunța că a realizat o nouă operă de artă și a schimbat titlul lucrării în „Ia banii și fugi „.
„Ulterior, am putea constata că banii nu au fost băgați în lucrare”, a spus directorul muzeului, Lasse Andersson
Când a văzut în cele din urmă „Ia banii și fugi”, a spus că l-a bufnit râsul.
„Jens este cunoscut pentru arta sa conceptuală și activistă, cu notă umoristică. Și el ne-a oferit fix asta – dar ne-a și trezit un pic la realitate, deoarece toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat cu banii”, a spus el.
Potrivit comunicatului de presă al lui Haaning, „ideea operei de artă a fost să arate cum pot fi folosiți banii pentru a măsura valoarea muncii unui om, dar și pentru a arăta diferențele naționale de salarizare în cadrul Uniunii Europene. Schimbând titlul lucrării în„ Ia banii și fugi ” Haaning „pune la îndoială drepturile artiștilor și condițiile lor de lucru pentru a stabili norme mai echitabile în industria artei”.
„Toată lumea ar dori să aibă mai mulți bani și, în societatea noastră, domeniile de muncă sunt evaluate în mod diferit”, a spus Haaning într-un comunicat.
„Această operă de artă este în esență despre condițiile de lucru ale artiștilor. Este un manifest care spune că avem și responsabilitatea de a pune sub semnul întrebării structurile din care facem parte, iar dacă aceste structuri sunt în detrimentul nostru, trebuie să ne rupem de ele. Poate fi vorba de de un mariaj nereușit, un loc de muncă platit neechitabil – poate fi orice tip de structură societală „, a subliniat artistul în comunicat.
Directorul muzeului a afirmat că, deși nu era ceea ce conveniseră în contract, muzeul a primit o lucrare de artă nouă și interesantă.
„Când vine vorba de suma de 84.000 de dolari, el nu a încălcat încă niciun contract, deoarece contractul inițial spune că vom primi banii înapoi pe 16 ianuarie 2022”, a menționat directorul Muzeului de Artă Modernă.