Un artist danez a fugit cu cei aproape 100.000 de dolari primiți pentru a crea o lucrare din bani. Motivul i-a șocat pe toți: „Ne-a trezit la realitate”

Artistul danez Jens Haaning a fugit cu cei 84.000 de dolari primiți din partea Muzeului de Artă Modernă, Kinsten, pentru a reproduce două lucrări.
Ruxandra Rădulescu
29 sept. 2021, 19:32
Un artist danez a fugit cu cei aproape 100.000 de dolari primiți pentru a crea o lucrare din bani. Motivul i-a șocat pe toți:

Artistul danez contemporan, Jens Haaning, a primit din partea Muzeului de Artă Modernă, Kinsten, suma de 84.000 de dolari pentru a-i folosi la reproducerea a două lucrări proprii, însă artistul a oferit în schimb instituției o experiență cu totul neașteptată.

Haaning, cunoscut pentru viziunea sa conceptuală asupra artei, trebuia să reproducă pentru Muzeul de Artă MOdernă, Kinsten, două dintre lucrările sale anterioare denumite „Un venit anual mediu în Danemarca” din 2010, respectiv „Un venit anual din Austria” din 2007.  Pentru ambele lucrări, Haaning a folosit bacnote ca materie primă.

Muzeul a încheiat și un contract cu artistul, în care se stipula că întreaga sumă de bani trebuie să apară în cele două lucrări.

Operele de artă pe care artistul danez trebuia să le reproducă erau menite pentru o expoziție de grup cu mai mulți arrtiști contemporani.

Curatorul expoziției a primit un e-mail în care Jens Haaning îl anunța că a realizat o nouă operă de artă și a schimbat titlul lucrării în „Ia banii și fugi „.

„Ulterior, am putea constata că banii nu au fost băgați în lucrare”, a spus directorul muzeului, Lasse Andersson

Când a văzut în cele din urmă „Ia banii și fugi”,  a spus că l-a bufnit râsul.

„Jens este cunoscut pentru arta sa conceptuală și activistă, cu notă umoristică. Și el ne-a oferit fix asta – dar ne-a și trezit un pic la realitate, deoarece toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat cu banii”, a spus el.

Un artist a fugit cu 84.000 de dolari: „E un manifest”

Potrivit comunicatului de presă al lui Haaning, „ideea operei de artă a fost să arate cum pot fi folosiți banii pentru a măsura valoarea muncii unui om, dar și pentru a arăta diferențele naționale de salarizare în cadrul Uniunii Europene. Schimbând titlul lucrării în„ Ia banii și fugi ” Haaning „pune la îndoială drepturile artiștilor și condițiile lor de lucru pentru a stabili norme mai echitabile în industria artei”.

„Toată lumea ar dori să aibă mai mulți bani și, în societatea noastră, domeniile de muncă sunt evaluate în mod diferit”, a spus Haaning într-un comunicat.

„Această operă de artă este în esență despre condițiile de lucru ale artiștilor. Este un manifest care spune că avem și responsabilitatea de a pune sub semnul întrebării structurile din care facem parte, iar dacă aceste structuri sunt în detrimentul nostru, trebuie să ne rupem de ele. Poate fi vorba de de un mariaj nereușit, un loc de muncă platit neechitabil – poate fi orice tip de structură societală „, a subliniat artistul în comunicat.

Directorul muzeului a afirmat că, deși nu era ceea ce conveniseră în contract, muzeul a primit o lucrare de artă nouă și interesantă.

„Când vine vorba de suma de 84.000 de dolari, el nu a încălcat încă niciun contract, deoarece contractul inițial spune că vom primi banii înapoi pe 16 ianuarie 2022”, a menționat directorul Muzeului de Artă Modernă.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
32% dintre ucraineni acceptă concesii teritoriale pentru încheierea războiului
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!