Un asteroid de peste 100.000 de tone se apropie de Terra. Ce spune astronautul Dumitru Prunariu

Asteroidul 2012 DA14 intersectează, vineri, orbita Pământului, fără a prezenta însă un pericol de ciocnire cu Pământul. În schimb, asteroidul va putea fi observat chiar și cu un binoclu, potrivit ROSA. Astronautul Dumitru Prunariu a declarat, la România TV, că apropierea asteroidului de Terra nu a avut legătură cu ploaia de meteoriţi din Rusia.
Iulian Tudor
15 feb. 2013, 08:59
Un asteroid de peste 100.000 de tone se apropie de Terra. Ce spune astronautul Dumitru Prunariu

Descoperit pe 22 februarie 2012 la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri şi, în caz de impact, ar putea distruge un oraş mare.

„Astăzi aşteptăm să treacă pe lângă Pământ un asteroid cu o masă cam de 100.000 de tone. Ciocnirea cu un asteroid a Pământului poate să ducă la dezastre mult mai mari decât cele pregătite de cutremure sau de tsunami”, a avertizat Dumitru Prunariu, la România TV.

Distanța minimă dintre Pământ și asteroid va fi de 27.700 km şi se va înregistra la ora 21.24.42, ora României. El va trece atât de aproape de Terra, încât se va afla la o distanţă mai mică decât altitudinea la care se află anumiţi sateliţi.

Potrivit NASA, asteroidul este cel mai mare detectat vreodată de oamenii de ştiinţă care trece atât de aproape de Terra.

Dumitru Prunariu, a precizat că asteroidul nu are legătură cu ploaia de meteoriţi din Rusia, produsă în urmă cu câteva ore. „Alţi meteoriţi decât asteroidul au intrat în atmosfera terestră şi au produs pagube”, a punctat singurul român care a ajuns vreodată în spaţiu.

„În zona planetei Marte există o centură de meteoriţi, iar dintre aceştia uneori unii evadează şi ajung şi în preajma Pământului. Asteroizii sau meteoriţii care se apropie periculos de pământ şi pot să-l ciocnească reprezintă un pericol real. (…) În anul 1908, deasupra Siberiei, a intrat în atmosfera terestră un corp ceresc cu diametrul cam de 45 de metri, care, dezintegrându-se total în atmosferă, la o înălţime de peste 8 kilometri, a provocat o undă de şoc care a pus la pământ 2.000 de kilometri pătraţi de pădure”, a explicat Dumitru Prunariu.

CITEŞTE ŞI Agenţia Spaţială Română: Asteroidul va intersecta orbita Terrei, fără risc de ciocnire

NASA a subliniat faptul că „acordă cea mai mare prioritate monitorizării asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestră, cu scopul de a proteja planeta”.

CITEŞTE ŞI Ce a provocat ploaia de meteoriţi care a produs pagube şi răniţi în Rusia

Goldstone Solar System Radar pe care NASA îl deţine în deşertul Mojave din California va monitoriza asteroidul pe 16, 18, 19 şi 20 februarie.

Ţinând cont de mărimea asteroidului, imaginile obţinute de acest radar vor fi fără îndoială reduse cu un maximum de câţiva pixeli, precizează agenţia americană.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!