„Deși nu există nicio posibilitate ca asteroidul să intre în coliziune cu planeta noastră, va ajunge totuși prea aproape pentru un corp ceresc de asemenea dimensiuni”, precizează agenția spațială într-un comunicat.
Denumit 2014-JO25, asteroidul care măsoară puțin peste 650 de metri lungime va trece la 1,8 milioane de kilometri distanță de Terra, ceea ce înseamnă aproximativ de cinci ori distanța care ne desparte de Lună.
Ultima oară când 2014-JO25 ne-a vizitat a fost în urmă cu 400 de ani și îl vom vedea din nou peste 2.600 de ani.
Asteroidul va trece în apropiere de planeta noastră după ce a ocolit Soarele iar apoi își va continua ruta spre Jupiter înainte de a se întoarce spre centrul sistemului nostru solar.
În 2004, Toutatis, un asteroid mult mai mare — de 4,6 km lungime și 2,4 km lățime în formă de arahidă — a trecut la o distanță de 1.549.719 km — de patru ori distanța de la Pământ la Lună.
Citeşte şi Astronomii au descoperit existenţa unei atmosfere pe o exoplanetă de mărimea Pământului
NASA a precizat că asteroidul nu reprezintă niciun risc pentru planeta noastră, cel puțin pentru următorii 558 de ani, dată la care el va trece din nou pe lângă Terra, însă mai aproape.
Viitoarea vizită a unui corp ceresc este prevăzută de abia în 2027, când asteroidul 199-AN10, de 800 metri lungime se va apropia la 380.000 de km (distanța dintre Pământ/Lună).
Vizita din 19 aprilie este „o oportunitate excepțională” pentru astronomi și cei pasionați de stele, a subliniat NASA. Suprafața sa este de două ori mai strălucitoare decât cea a Lunii și ar trebui să fie vizibil cu ajutorul unui mic telescop, timp de una dau două nopți, a precizat agenția.