Roca spațială masivă, care are o lățime de până la 160 de metri, s-a apropiat la o distanță de 2,6 milioane de kilometri, considerată foarte mică în ceea ce privește spațiul. Ultima dată când același asteroid a trecut atât de aproape, a fost în 1962 în noaptea de 17 octombrie.
Oamenii de stiinta de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) au măsurat viteza ca fiind la 18.000 km / h, echivalentul a 5 km pe secunda. Deși roca este relativ mică în comparație cu alţi asteroizi, aceasta ar cauza dezastre masive în cazul în care ar lovi suprafața pământului, avertizează experţii.
În urma unui raport marea îngrijorare este că NASA e capabilă să monitorizeze numai o treime din aceste fenomene. Echipa de la NEO NASA a arătat că nu este încă posibil să se găsească mai mult de jumătate din asteroizii de această dimensiune înainte de 2033.
Dar şi asteroizii mici pot fi, de asemenea, devastatori, cum a fost cel de la Chelyabinsk, de 20 de metri, care nu a fost detectat până când nu a explodat deasupra Rusiei și a rănit o mie de oameni. Un eveniment similar, într-o regiune mai dens populată, ar putea avea consecințe catastrofale. Un alt asteroid a explodat în apropierea râului Podkamennaya, Tunguska, Rusia, în 1908, lăsând un crater uriaș. Experții cred că cel puțin 80 de milioane de copaci au fost dezrădăcinați și că piatra ar fi putut ucide zeci de mii de oameni astăzi.